而家買E-M10 係唔係白痴行為??

月中會去日本旅行~~~受夠了單反既重量同體積,食緊野又要左收右收先得,想影D食物都難
想買部無反去旅行同平日影機,基於用開單反,攞上手部M10真係好好FEEL! 但始終出左成年
好似又有E-M10 MARK II消息,而家買係唔係白痴?? 定用住部單反+定焦+24-85去旅行(真係唔想再攞咁多野去 )

除左E-M10,仲有D咩無反介紹?? A5100/A6000真係唔岩FEEL,手感差太遠同好玩具FEEL

Panasonic GM1/GM5/GF7

Panasonic GM1/GM5/GF7
必思 發表於 2015-8-6 00:33

睇過...成像唔得

GM同GF7成像唔得我又真係第一次聽...

GM同GF7成像唔得我又真係第一次聽...
藤原亮政 發表於 2015-8-6 00:44

可能晚上試影~~~ISO推高唔係咁掂...我同EM10比較...有3軸防震影夜景比較好

可能晚上試影~~~ISO推高唔係咁掂...我同EM10比較...有3軸防震影夜景比較好 ...
kingleo666 發表於 2015-8-6 00:47

M43個底係咁上下...高ISO唔夠係死症,始終細過APS-C,更加唔洗講FF
只能講有三/五軸防震影夜景可以低D ISO快門時間長些少係有優勢
一係GX7?都有機身防震
睇你都接受到EM10個重量

M43個底係咁上下...高ISO唔夠係死症,始終細過APS-C,更加唔洗講FF
只能講有三/五軸防震影夜景可以低D ISO ...
藤原亮政 發表於 2015-8-6 00:59

EM10 上手真係好FEEL又輕好多,起碼收機都方便好多但係1年前機好似唔係幾明智去買....EM5 MKII 出左新既拍片同個超解像好似好實用....但太貴

係 EM10 上手真係好FEEL又輕好多,起碼收機都方便好多但係1年前機好似唔係幾明智去買. ...
kingleo666 發表於 2015-8-6 01:03

超解像一定要上架,去旅行你要輕就咪帶架啦
E-M5II係正架,仲有埋防塵防滴

超解像一定要上架,去旅行你要輕就咪帶架啦
藤原亮政 發表於 2015-8-6 01:04

咁樣似乎 MK II 都唔係分別好大~~~~我估EM10 MKII 都只係16M 像數

X-T10 效果係點???