真/假山狗?

代人問,到底香港有冇真山狗賣?

官網根本冇6000…7000系列!
但本地F B話有

爬文,4000好多假狗,
不過,又不代老番5000冇,

似乎上T mall先有機會係真!

山狗 = 山寨版 狗 (GO) PRO
即係所有彷GO RPO 的都叫山狗。

我估師兄指的正版山狗, 即係山狗當中比較出名的牌子SJCAM
香港有得賣, 比淘寶貴d, 去y 拍search 下就搵到。
識淘的, 會去淘寶買。

d 配件就最好淘寶買, 比香港平好多。

SJCAM seems much more reliable than other brand of 山狗

山狗 = 山寨版 狗 (GO) PRO
即係所有彷GO RPO 的都叫山狗。

我估師兄指的正版山狗, 即係山狗當中比較出名 ...
yaunb 發表於 6/8/2015 08:26
Y拍,肥花同時令我迷茫,
6/7000連官網都沒有
D圖同T B一樣
我估計就全部都老作叫自己S J cam

其實我自己有隻算係真山狗既SJ4000 wifi,又唔覺有乜特別好

隻山狗俾我拆開過改裝少少野,得出既結論係:山狗點都係山寨狗,就算係真SJCAM入面d裝工都係山寨貨色。而所謂既SJCAM只出到SJ4000之後果d都係假既,我又咁睇啦,SJ4000其實已經係好舊既spec(聯詠方案+Toshiba sensor,1920x1080 30p),如果非SJCAM狗而又做到更好既spec(1920x1080 50/60p),價錢又唔貴的話,咁樣我都會考慮咯。

ps. 所謂真山狗SJ4000 wifi個自動白平衡偏藍得幾緊要,日光/陰天PWB又係錯色溫,日光下要用日光管PWB先較似現場色

其實我自己有隻算係真山狗既SJ4000 wifi,又唔覺有乜特別好

隻山狗俾我拆開過改裝少少野,得出既結論係: ...
ahshing 發表於 6/8/2015 13:35

呢度既師兄真pro

查實,我呢D外行人,
相機,真係唔懂!

只知道之前爬文,有人在S SP買了假SJ,質數下劣。但又不知那是真,所以先上來問。

隻山狗俾我拆開過改裝少少野,得出既結論係: ...
ahshing 發表於 6/8/2015 13:35
THX ching,
我明天放工再去望下

呢度既師兄真pro

查實,我呢D外行人,
相機,真係唔懂!

只知道之前爬文,有人在S SP買了假SJ, ...
hkd$ 發表於 2015-8-6 13:43

我諗無論真定假山狗都係山寨狗,同Sony/Gopro之類都係有差距架喇
不過粗粗地用係ok既,建議晌SSP買既時候睇左實拍先至買
深之都有間晌一樓好似都好齊款,可以望下

係電腦展有呢隻賣999
係youtube睇片質素好過d山狗sj4000同5000
http://www.thieye.com/cn/features.html