[開箱] 第二次開箱.X-T10

之前諗住買部EM10 去旅行~~~但用開APSC機真係唔係幾鐘意M43比例
有人推薦用SONY A5100, 係真係夠輕, 又係APSC機,
又有2鏡套裝, 但一攞上手DC化太緊要, 見呢度有人推介FUJI 既X-T10,
上星期就去CAM 1-1 攞上手玩下, 嘩正, 又有手感, 仿古機身
鏡+機身全金屬, 成堆轉盤, 連個光圈都係支鏡度轉,
快門鍵可以自己裝制, 可用機械快門線
名副其實既偽機械相機 攞上手又唔寫得放番低
雖然EM10 手感更好同支援觸屏, 但一諗起m43既比例同
x-t10影張相要左轉右扭個轉盤光圈就好好FEEL 自HIGH感

原本諗住平平地支16-50 + 55-200 去旅行, 起碼細過同輕過部死人D5000 + 2支鏡, 諗起都想死
上個星期放曬堆DSLR, 而家轉玩mirrorless , 個輕便度真係唔想番轉頭
結果比遊說入左SET 18-55 F2.8-4 , 番去玩住先, 不過今日諗下諗下又想TELE多DD 同唔想攞2支鏡
今日又入左支18-135 天涯鏡 , 成像真係好OK, D色好FUJI, 比N記更濃色, 突出主體
支鏡既5級防震竟然1/30s 都可以135mm 段好sharp , 防震仲出色過龍仔VC, 可惜支鏡係大陸做

FUJI機真係唔同品味, 鏡又靚, 機身又靚, 色又靚, 相又靚一無後悔轉會

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Xt10+18-135對焦快嗎?

Xt10+18-135對焦快嗎?
恐怖份子 發表於 2015-8-12 07:01

快,比18 55仲快,不過暗得濟又會拉風箱
同埋因為鏡身長,用內閃會影到支鏡黑影,2米內盡量唔好近影用內閃,或者再加個外閃仔

醒目,信自己

C兄。入手嘞

C兄。入手嘞
wingkps2 發表於 2015-8-12 09:01

始終都係黑色機身最靚~~~銀黑比人感覺膠左D(銀色上得好膠....應該會拉花會靚仔D)

但C兄有冇覺得扭光圈時,睇過LCD個數好遲鈍呀.
18-135幾銀呀.我下年先入得手.參考下.

但C兄有冇覺得扭光圈時,睇過LCD個數好遲鈍呀.
18-135幾銀呀.我下年先入得手.參考下. ...
wingkps2 發表於 2015-8-12 10:24

MK星際2樓, $#))

抵喎..不過要下年先有得買..
機身呢?我張毛記買.我買左5500
但我知出面報價係5180

抵喎..不過要下年先有得買..
機身呢?我張毛記買.我買左5500
但我知出面報價係5180 ...
wingkps2 發表於 2015-8-12 14:30

cam 1+1 機身好似5k, 加埋支18 55 成為 &&()