去旅行 LX100 定GF7 12-32 好??

準備去旅行想買返部相機
之前用開P310
考慮緊LX100 / GF7 12-32 + 定焦大光圈
LX100 貪方便唔洗換境
但又見GF7 SIZE 差唔多, 但有反MON 同TOUCH
GF7用定焦大光圈鏡夜晚係街或餐廳成功率會唔會高過LX100?
對焦又邊個快D ??
定焦20 1.7 同25 1.4 邊個會實用D ?? 2 個SIZE 差好遠
THX !!

20 1.7 實用D平D....不過呢對焦慢
25 1.4 影出黎好SHARP....不過視野窄少少 同埋厚身D
比我買GF7....反正都夠細部-=-

20 1.7 實用D平D....不過呢對焦慢
25 1.4 影出黎好SHARP....不過視野窄少少 同埋厚身D
比我買GF7....反正都 ...
我係小魚兒 發表於 2015-8-12 20:02

如果係餐廳坐對面影20 定25 適合D ??

大檸樂 發表於 2015-8-12 20:28

當然20mm... 不過其實都有D 窄....你可能要企後少少影....25mm多數影到胸以上影唔到食物LU~

大檸樂 發表於 2015-8-12 20:28

20 (= FF 40mm) 適合D

唔考慮15 1.7?

唔考慮15 1.7?
ivanau 發表於 2015-8-12 20:47

15 1.7 對焦快唔快??
買鏡係咪買水貨就得?
格價網細鋪水貨 GF7+12-32 $2800 左右
但新手唔識點試機, 係咪去返大鋪買行貨好D ?
買鏡係咪睇下有無花就得??
每支鏡係咪都要買返塊UV 鏡做保護?
應該買乜牌子同大約幾錢既好??

比20 1.7快, 25 1.4就差不多!
M43機我未買過行貨, 單暫時未有咩問題, 個人認為pana機唔值買行!
平鏡我唔買UV, 25 1.4 12-35 35-100我用B+W nano
我都係睇吓有冇花, 映幾張相!

15 1.7 對焦快唔快??
買鏡係咪買水貨就得?
格價網細鋪水貨 GF7+12-32 $2800 左右
但新手唔識點試機, 係 ...
大檸樂 發表於 2015-8-13 19:45

GF7 水貨好似得英文/日文menu 你有冇問題先?
唔駛特登買UV / 保護蓋....有需要先買啦

GF7 + 12-32 + 20/15抵買過LX100
之後又可以keep返兩支鏡只換body