想買部機仔影BB

今日行行下,老婆大人去左Samsung專門店拎左部nx300玩。
佢就話不如買部相機影下個B啊。但小弟對相機嘅知識都幾耐無update.
我諗4000幾budget都夠了。

影B,如果無反+1支定焦+1支kit災變焦,4kbudget可以夠的了,但***香港用的人少,—手、二手、都比較少。

今日行行下,老婆大人去左Samsung專門店拎左部nx300玩。
佢就話不如買部相機影下個B啊。但小弟對相機嘅知識 ...
龍咁威^^! 發表於 2015-8-23 18:56

一般的 BB 仔咁好動又唔落得內閃/外閃, 所以無返咁上下架機, 都一定影到鬆郁蒙架喇!~

一般的 BB 仔咁好動又唔落得內閃/外閃, 所以無返咁上下架機, 都一定影到鬆郁蒙架喇!~ ...
sonycliepda 發表於 2015-8-24 09:05

應該話“無返咁上下技術,都一定影到鬆郁蒙架喇”。
如果技術過關,G7X都應該夠做(除非真係去D好暗既地方啦)

搵一部高ISO 都接受到的機. 接受程度睇你自己, 但個人認為 nex + 定焦大光圈鏡比較平均同有靈活性, 副廠大光圈亦可以接受.

ZOOM 唔ZOOM 呢D 睇你自己, 光圈唔夠大, 快門唔夠快, 你ZOOM 左都鬆. 大光圈, 拿多少少景番去先CROP, 反而機會較大.

唔落得閃只係笑話,你自己細個有冇舊相係用傻瓜菲林機直閃影?咁啲bb model影奶粉尿片廣告迷全部盲哂?btw,早排見過新聞,有人幫朋友個bb影相唔記得關閃近距離閃盲左,呢啲係極端情況。冇人叫你下下1/1近距離直打的,可以低火力打跳燈,大光圈高iso加持已經好夠。

大光圈,高速快門

回覆 6# killuakam

前排真係有個打盲左.有時唔會個個都識飛下燈.
有時真係有D人好黑仔的.

回覆  killuakam

有時真係有D人好黑仔的. ...
wingkps2 發表於 2015-8-24 10:58

唔係飛燈,係打bounce,點影都好啦,影相就係捕捉光線,唔會黑媽媽玩自己玩相機掛,開猛d燈一樣好效果,如果唔係帶佢出公園用手機好過你大光圈得個鼻清晰。

回覆  killuakam

有時真係有D人好黑仔的. ...
wingkps2 發表於 2015-8-24 10:58

段新聞應該係老作,內文話個細佬隻眼比激光整到,有邊支閃光燈咁勁出激光呢?