有冇師兄用相機減磅帶?

近來少用5d3,因出街多數帶微單。近日出去整日,頸掛5d3 + 24-70 2.8,重到呢,頸骨都酸軟。所以都係想睇有乜減磅帶好用,唔知有冇師兄推介呢?大約幾錢?

ssp ap liu street have cheap ones (有相機周邊配件地鋪)
效果可以

係咁重就咁重, 只係唔刮頸, 不能減磅

只會舒服D....其實唔會減到...
所以用返微單LA....
單反係FOR 做JOB / 專業先用

只會舒服D....其實唔會減到...
所以用返微單LA....
單反係FOR 做JOB / 專業先用
我係小魚兒 發表於 2015-8-28 10:12

微單無大光圈ZOOM LENS (FF計)

微單無大光圈ZOOM LENS (FF計)
京 發表於 2015-8-28 10:19

識用 用大光圈定焦啦...都係想隨街SNAP姐....要大光圈ZOOM咪又係重...拿苦來辛咩-3-

叫做舒服D但時間耐左條頸都係會酸軟
其實可以搵條長D嘅減磅帶, 縮短就掛頸, 放長就斜孭
再唔係咪搵個腰包或槍袋用
Q Strap帶都得不過我自己就用唔慣用左1次就放返出去

識用 用大光圈定焦啦...都係想隨街SNAP姐....要大光圈ZOOM咪又係重...拿苦來辛咩-3- ...
我係小魚兒 發表於 2015-8-28 10:28

如果用定焦
A7II又唔係輕太多
6D + canon 35.4 (770g+582g=1352g)
A7II +sony 35.4 (599g+630g=1229g)
只差123g (10% DIFFERENCE)

而且隨街SNAP ZOOM鏡先方便 (我有時行開老街想影小小人文野 唔用ZOOM鏡都影唔到 因為你HON到咁埋 佢會唔自在 無左人文FEEL 如果拎多支長焦LENS重量又番番黎)

不過5D3的確幾有份量 可以考慮下用單肩果D (如CARRY SPEED, PEAK DESIGN都有出)
如果想掛頸我之前用過ZEISS果條都唔錯

如果用定焦
A7II又唔係輕太多
6D + canon 35.4 (770g+582g=1352g)
A7II +sony 35.4 (599g+630g=1229g)
...
京 發表於 2015-8-28 10:49

我意思係用M4/3 + 20mm F1.7 咁....
A7II + leica 定焦會輕D既....咁樓主用5D3...點都重好多....
我經常用定焦SNAP...效果唔錯...影女 影人 影景一流....A7R +35 F2.8 = 585g左右
反而ZOOM重都唔想拿出街...又冇咩用...見親都係D大陸佬唔識影相ZOOM來ZOOM去
影衰D攝影師...><

其實識物理既都知, 物體係地球上重量點會冇啦啦減少=3=....
只係用左果D減磅帶 將力點轉移左姐....