有冇人APS-C 轉M43? 大底轉細底

因為唔想背咁重野…
PQ 會差好多嗎?

I switched from APSC to MFT, image quality deteriorated a bit but the AF speed and responsive-ness made up for it.

唔係聞相
唔強求極淺景深就冇問題
M43 ISO表現同APS-C相差一級以內
但鏡頭尺寸重量有明顯優勢

長期有部M43在背包,要比一定唔夠APSC,但係最少有機在手
拎兩機三鏡(天涯鏡,UW,餅)都唔覺累

我3年前650D 轉 EM5, 感覺上PQ好左 (可能因為M43有IBIS, 可用低ISO), 又輕左
但而家D APSC 好似改善左唔少, 但M43 由EM5 後都差唔多

重量係M43一個大優勢, 如 650D+35 1.4  比 GX7 + 25 1.4 重得多, 但PQ可能 GX7 COMBO 仲好

α 5100
GR II
COOLPIX A
EOS m

我本身用緊D90,  想上D750 kit 加14-24 f 2.8, 但係showroom 玩過,FF 機鏡始終係斤兩十足…
我睇過一個m43 廣告,好有道理…一部單反…95% 時間住係防潮箱…

仲有…Olympic 大三元…比nikon 大三元平30%以上…
EM10 連14-42 ,只需3400蚊水貨… WiFi , ,反Mon...

我本身用緊D90,  想上D750 kit 加14-24 f 2.8, 但係showroom 玩過,FF 機鏡始終係斤兩十足…
我睇過一個m43 ...
yoyo348 發表於 2015-9-7 22:07

chings...你一上就其中一支大三, 梗係重啦

我3年前650D 轉 EM5, 感覺上PQ好左 (可能因為M43有IBIS, 可用低ISO), 又輕左
但而家D APSC 好似改善左唔少, ...
rockie577 發表於 2015-9-7 16:07

EM10 一代,連14-40 kit $3400 水貨,價錢合理?