請教版友前輩意見, 關於拍攝手錶的相機選擇和設置

各位HKEPC版友前輩大家好!
我約兩年前買左部Nikon P7700, 原本係因番轉個螢幕方面自拍用的。
但最近因為FREELANCE須要, 須要長期拍攝手錶廣告照片, 故想請教HKEPC版友們, P7700的鏡頭和性能有沒有可能可以影到好似以下幅相的細節程度(唔係我影的) (包括紅圈部份清昕的金屬砂紋,反光面,錶面的細節,幼細的文字,GOOD色差等)。

定係前輩們有沒有可以推介合適的相機型號和MARCO鏡頭給我嗎(BUDGET 1萬以內)?

另附上暫時拍攝手錶的設置, 都是很初級的燈具, 再加上自己在文具店買的紙作場景設置, 但每次拍攝到的砂紋都不明顯, 黑白的金屬對比也沒有像上圖清澈俐落的感覺, 黑不夠黑,白不夠白, 錶面內的字更是有點模糊, 不知道怎樣改善, 還是應該將部份BUDGET放在燈光器材和背景設置的攝影台,架之類的用具會比較好嗎? 希望版友前輩們也能給我一點意見去改善.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實一般DC MARCO功能都好好用, 夠光推低ISO畫質都唔太差
當然你做廣告如果需要用到高解像上單反無反質素好過DC

另外你話錶盤D字矇
係因為錶面玻璃反光而唔清定係錶面清而錶盤矇?
玻璃反光可以加偏光鏡
如果係錶面清而錶盤矇可以試下收細D光圈試下景深夠唔夠

至於推相機我自然冇買過 C N 呢D主流牌子留返比其他 ching答

其實你長期影, 一定拍得專過呢度任何人啦。
你可能後制入手先,睇吓可唔以執到你要嘅效果。
未必一定買器材住。

咁就好了, 可以慳些錢, 另外錶盤的字模糊, 不清楚是不是因為玻璃反光, 如果加裝偏光鏡, 請問有沒有那一隻是比較適合P7700影手錶用?  謝謝

其實一般DC MARCO功能都好好用, 夠光推低ISO畫質都唔太差
當然你做廣告如果需要用到高解像上單反無反質素好 ...
us54gzl 發表於 2015-9-10 08:45

我都係開始不久, 但一直都做唔到外面雜誌的效果, 暫時每次攝影後, 都要用大約最小兩個鐘的PS才做到比較好效果, 而每次大致要在後期PS制作的都是這幾個問題:
1) 加金屬砂紋, 因為一直都影不清
2) 另外就是錶盤的字, 也是一直影不清, 每次都要每一個英文字去修改 /_\
3) 手錶影得黑白不分明,不清澈俐落,每次都要PS加大對比
希望找到改善方向.

其實你長期影, 一定拍得專過呢度任何人啦。
你可能後制入手先,睇吓可唔以執到你要嘅效果。
未必一定買器材 ...
Indiana 發表於 2015-9-10 09:21

你可以考慮去 STACK 相, (GOOGL KEYWORD: STACK FOCUS)
咁就最平方法成隻錶 SHARP 晒。

這方法很厲害, 請問NIKON P7700可以好像影片中這樣把相機駁至電腦控制嗎? 須要什麼配備? 謝謝

Indiana 發表於 2015-9-10 09:36

可以用簡單啲方法,
先對好焦, 然後轉 MF, 再用下面呢類雲台, 前前後後咁影, 再 STACK.
影完記得 POST 嚟教返我哋...

http://world.tmall.com/item/1636 ... .7406521.0.0.CoOsKo

這方法很厲害, 請問NIKON P7700可以好像影片中這樣把相機駁至電腦控制嗎? 須要什麼配備? 謝謝

...
rolexwmv 發表於 2015-9-10 09:42

疊焦

http://photoblog.hk/wordpress/94 ... -%E7%96%8A%E7%84%A6