其實 OMD 系列應否死守 M43?

見到 Sony 咁成功
人地出 full frame,  M43 始於係差D
當然, 咁攪法根本係唔同 market ..

覺得佢出FF死得仲快, M43始終有佢個market

m4/3受鏡頭成像圈限制,已無得變,現僅憑性價比較有優勢保持市場佔有率

sony 一向有搞FF, 鏡頭出唔切都有adaptor 頂住先, 同全線開發新系列鏡頭有一定分別

唔一定人地做咩就抄咩既....
M4/3 本身出既目的就係為左減輕重量, 依家又去返FF 打回原形?

OMD 咁做m43 先醒目,唔直接同對手爭食,現在m43 做二號機都幾好

m4/3受鏡頭成像圈限制,已無得變,現僅憑性價比較有優勢保持市場佔有率
cleverever 發表於 2015-9-16 02:07

你FF/M43都用開都kit lens/平lens?

sony 一向有搞FF, 鏡頭出唔切都有adaptor 頂住先, 同全線開發新系列鏡頭有一定分別 ...
mo9394 發表於 2015-9-16 08:23

Sony嘅135mm機吸引之處唔係FE鏡,而係佢可以加接環用舊手動鏡,加上Focus Peaking做對焦輔助,令好多老鏡翻生。
講真仲有幾多人記得Sony真身其實係Konica Minolta

O記出M43Pro series都成枝FF鏡咁重,基本上已經唔係賣"輕".反而P記新既zoom就唔同

O記出M43Pro series都成枝FF鏡咁重,基本上已經唔係賣"輕".反而P記新既zoom就唔同
必思 發表於 2015-9-16 11:30

M43再重都好,始終體積係細D既