窮人想入無反影下水族寵物(蝦)..求推介

之前睇過好多網文...影水族要快門快一D..手動對焦..同曝光比較多D
如果手入SONY A6000 好似只得30MM F3.5 MACRO用...
OLYMPUS E-M10 M2 有支60MM F28 MACRO
唔知有冇師兄..係依兩部機底下..兩者會點揀,或者兩者有咩優點/缺點...

咁問你點解要用無反先?

其實事但一支Macro鏡加一支飛燈就已經可以影到好清

回覆 1# benng1hk
30MM F3.5 MACRO用 都得.
買902.8會更好.
咁收唔收貨.

回覆  benng1hk
30MM F3.5 MACRO用 都得.
買902.8會更好.
咁收唔收貨.
wingkps2 發表於 2015-9-17 21:08

師兄..你有冇大約2-3CM左右既生物影一下??
另外..你用咩機影?

咁問你點解要用無反先?
lv123 發表於 2015-9-17 19:43

師兄..我主打影下水族寵物...
另外...普通DC 感覺唔夠我想要既效果

回覆 5# benng1hk

每支鏡都有最近距離架.e張係a6000  30 3.5影.你去睇下最近距離喇.
d機同鏡我都放走晒了.

每支鏡都有最近距離架.e張係a6000  30 3.5影.你去睇下最近距離喇.
d機同鏡我都放走 ...
wingkps2 發表於 2015-9-17 21:46

喔....
睇你D咸野影得唔錯...
如果A6000 VS E-M10 M2 你會偏向邊部多D?

回覆 8# benng1hk

我都係用返a6000..aps-c
最緊要佢唔大部

我都係用返a6000..aps-c
最緊要佢唔大部
wingkps2 發表於 2015-9-17 22:17

其實我兩部都有去D SHOWROOM 摸過...
OLYMPUS 輕身D..仲有5軸防震有D心郁..不過支MACRO鏡貴...
係未睇到MACRO 效果會係點
另外..都多謝師兄..幫忙