背後係日落 , 應該點影

果時都係 6時幾 , 仲好光 , 但個人就黑晒 , 請問應該轉咩 mode ?

thanks
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

manual mode+flash

manual mode+flash
yytly 發表於 2015-10-17 22:36

請問下 , 轉左 manual mode 就得還是都要改某 d 設定 ?

thanks

請問下 , 轉左 manual mode 就得還是都要改某 d 設定 ?

thanks
peterchu1 發表於 2015-10-17 23:32

CHING用咩機?

加閃幫人補光就得

測光測人面咪得囉

CHING用咩機?
京 發表於 2015-10-18 00:50

睇樓主張相EXIF係650D。

樓主要搞清楚一樣野,你所影張相主體(即係個人)同背景(日落景)差距太大,而相機嘅測光就算開咗權衡式測光都只係會自動幫你加1EV左右,所以會出現人暗但背景正常曝光的情況,一般人會叫這個現像做背光,而解決方法有2種,一係就影HDR,而另一個方法就係的用閃燈。

既然然樓主你用Canon機,比我100D試過既方法你參考,但之前要話你知一啲Canon說明書有講嘅功能,就係Canon機開咗Popup Flash之後OVF入面的曝光設定是背景而非主體,而開咗Popup Flash情況下*掣會變成閃燈曝光鎖定(FEL),而非曝光鎖定(AEL),而且FEL係用點測光方式去做閃燈測光。

影類似嘅背光場合,首先開咗個Popup Flash先,然後將OVF入面中間個圈對住個人面,然後按*掣,閃燈會即時閃一下做測光,同時OVF會閃一下FEL,代表閃燈曝光已鎖死,之後趁OVF啲字未消失之前照常咁影,如果我無估計錯影出來人面和背景都會正確曝光,如果你覺得人面過光,你可以去閃燈曝光補償入面減閃燈輸出量。

如果樓主係影RAW你可以推下暗位幫人面補光,不過無影RAW都可以執下Tone Curve,效果無執RAW咁好,用Canon DPP4粗略執下Tone Curce出來效果都好過原本。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

影RAW + 補光, 再用PS 執