副廠鏡會整壞原廠 body??

有冇師兄聽過副廠鏡會整壞原廠 body?

回覆 1# JLO

在某些情況下,好似用鴻福堂的50/1.4在5d2、3会打板,有些leica R也会打板...
唔知這樣算唔算呢

Sigma + 5D3 or 100d.....會否有電子設計非原廠問題而至原廠 body 有損?

回覆 3# JLO

色馬有奸狼mount,但從未聽过因電子接環会整壞原廠 body

回覆  JLO

在某些情況下,好似用鴻福堂的50/1.4在5d2、3会打板,有些leica R也会打板...
唔知這樣算唔算 ...
sam2004 發表於 2015-10-18 17:10

有啲人唔知打板點解,最好講清晰啲。

有啲鏡頭後面部份過長,會被單反的反光板撞到,撞得多反光板的齒輪會損壞,變咗影—相時反光板唔識收上去OVF。

5 機尾太長撞到反光板
大家玩手動舊鏡一定聽過「打板」。「打板」就是反光板撞到鏡尾,此時反光板一定會受損,鏡頭也會出事,由於不同鏡頭設計有別,尤其是鏡尾的設計最需要留意,有些連動測距相機的鏡頭,其後組鏡片會深入機身。當這些鏡頭Crossover在單反相機時,就可能會出現「打板」的情況。例如Contax Tessar T* 45mm f/2.8鏡頭接上Canon EOS 5D Mark II,在對焦無限遠時就有過「打板」的案例發生。面對這個問題,有用家甚至磨短反光板去遷就鏡頭,不過我們認為不太熟悉的朋友不要輕易嘗試,損壞了鏡頭或者相機就得不償失了。

引用自: http://photo.popart.hk/newver/newsinfo.php?pid=2000

講明 EF Canon mount, 相信唔會打板……

講明 EF Canon mount, 相信唔會打板……
JLO 發表於 2015-10-18 23:08

EF Mount用全電子控制,最高得6V比AF摩打,除非支鏡電子部份設計得極差,否則好少整壞機身。

反而Nikon F mount有啲鏡仲用機身內置摩打,就聽聞過有啲用機身摩打嘅原廠鏡操作不當可以燒摩打。

Sigma + 5D3 or 100d.....會否有電子設計非原廠問題而至原廠 body 有損?
JLO 發表於 2015-10-18 18:31

必定燒的話, SIGMA 唔會出到咁多支

必定唔的話又唔敢講, 因為意外燒的話, 原廠鏡燒左, 都有機會令機身部份供電零件損壞, 同正副廠未必有關

無乜可能,其實幾大副廠鏡商整鏡都囉過哂人地廠比ge料先整到,日本個幾間大家股份上都有多少關系,整得出黎正常使用下同原廠鏡一樣唔應該會整壞個body,但大陸廠就難講d,不過相機鏡頭又唔係乜野真係好高級ge電子技術,間廠正正常常都好難整到支會整壞機ge鏡出黎