咩鏡可以共用Amount同FEmount?

各位師兄,我本身有Amount,但會買A7R2,想知到應該繼續買Amount鏡定FE鏡好?Amount係A77,有冇自動接環可以用FE鏡?定應該買FE鏡?謝謝!

所有SSM/HSM/USD鏡用EA3接環插落A7R2基本上都可以正常地AF
暫時只知Sigma 50/1.4 Art係例外
如果你唔想特別入鏡,先買個LAEA3用住先就可以了
但如果你手上既A mount鏡都係冇以上所講既超聲波馬達,就建議買返原生FE鏡,或者LAEA4轉接比較好

各位師兄,我本身有Amount,但會買A7R2,想知到應該繼續買Amount鏡定FE鏡好?Amount係A77,有冇自動接環可 ...
Famas_HK+ 發表於 2015-11-1 04:08

ching 係咪全部FF lens?

ching 係咪全部FF lens?
unfair 發表於 2015-11-1 09:12

唔係呀,我舊Minolta鏡就FF,其他係APS-C,加左接環係咪會自動cut左?
另外想知FE鏡係咪冇得用落Amount?thank you!!

E mount 鏡 用唔到落 A mount 身 應該都無方法用

唔係呀,我舊Minolta鏡就FF,其他係APS-C,加左接環係咪會自動cut左?
另外想知FE鏡係咪冇得用落Amo ...
Famas_HK+ 發表於 2015-11-1 13:55

只聽過舊野可以轉去新野到...
未聽過新野用返係到舊野到...

另外..SONY 有FF機...
依部其中之一例子...
http://www.sony.com.hk/products/alpha/a7series/index.jsp

回覆 4# Famas_HK+

我就係全部A鏡+E機
E鏡比我都唔用

回覆  Famas_HK+
我就係全部A鏡+E機
E鏡比我都唔用
DMAN 發表於 2015-11-2 23:43

dxomark 睇overall score, E鏡贏A鏡唔知幾多條街......
雖然鏡群不足,不過幾乎支支精品.
除左2470F4同kit鏡.

dxomark 睇overall score, E鏡贏A鏡唔知幾多條街......
雖然鏡群不足,不過幾乎支支精品.
除左2470F4同kit ...
kazami.akito 發表於 3-11-2015 02:30

DxO Mark 最忌睇Overall score