旅行帶鏡一問

大家好,小弟月中去韓國既統營,巨濟同釜山
統營巨濟就大山大水,釜山就海港城市

現有器材,3支鏡係咪要帶晒?長插18200條頸會好攰
A6000
SEL1650
SEL18200 (肥版)
SEL35F18
F32M閃燈

本想入支SEL1018影大景,但行貨到處都缺貨
師兄們建唔建議買水貨?
但我遲啲又可能上A72, 或轉會富士,所以糾結中
請給我一啲建議,謝謝

大家好,小弟月中去韓國既統營,巨濟同釜山
統營巨濟就大山大水,釜山就海港城市

現有器材,3支鏡係咪要帶 ...
sirius 發表於 2-11-2015 17:12

帶18-200就可以唔帶其他鏡... 除非你有特定題材想用35/1.8

如果想輕便, 一枝35/1.8 或者一枝1650都夠用
你話有大景, 咁 16-50應該會好過35/1.8

閃燈... 睇你有無需要啦, 要影人補光咪帶囉~

轉會與唔轉之間未有主意, 建議唔好買鏡... 16mm 其實都夠wide去影大景

帶18-200就可以唔帶其他鏡... 除非你有特定題材想用35/1.8

如果想輕便, 一枝35/1.8 或者一枝1650都夠用
...
raisin 發表於 2015-11-2 17:41

多謝師兄回答先
其實大家都話支1650既16mm變形好嚴重
咁相機數碼修正後,其實視角係咪同支18200既18mm無咩分別?

多謝師兄回答先
其實大家都話支1650既16mm變形好嚴重
咁相機數碼修正後,其實視角係咪同支18200既18mm無 ...
sirius 發表於 2-11-2015 17:53

16 同 18 係有睇得出既分別

18-200 又應該唔會好過 16-50好多既....

變形呢D野, 視角夠用之後先再諗~

16 同 18 係有睇得出既分別

18-200 又應該唔會好過 16-50好多既....

變形呢D野, 視角夠用之後先再諗~ ...
raisin 發表於 2015-11-2 18:01

我爬過吓文,都無咩1650同18200相片質素既比試 (可能焦段差太遠)
如果18200中的18-50焦段都比1650好,咁我可能只帶18200

鏡到用時方恨少,當然係拎晒去

我爬過吓文,都無咩1650同18200相片質素既比試 (可能焦段差太遠)
如果18200中的18-50焦段都比1650好,咁 ...
sirius 發表於 2-11-2015 18:37

16-50輕唔少, 你都識講 "長插18200條頸會好攰"... 自己取捨啦

鏡到用時方恨少,當然係拎晒去
必思 發表於 2015-11-2 18:53

師兄都講得啱
其實我個相機背包都夠放晒3支

16-50輕唔少, 你都識講 "長插18200條頸會好攰"... 自己取捨啦
raisin 發表於 2015-11-2 18:59

係.. 夜晚都係用1650/35F18好啲
一唔夠光長焦就震

我就未用過樓主所講既鏡,不過我覺得16/50輕便D,而且16mm影景其實wide過18mm唔少。16mm要數碼修正,18mm又何嘗唔係呢?