肥花呢篇大陸牌子燈係咪鱔謞?

肥花呢篇大陸牌子燈係咪鱔謞?

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=14809

文中
"當然原廠的頂級閃燈會是最好的選擇,不過直迫 5 千的價錢,卻未必是人人負擔得起。"

$5000係官方價,幾年前頂級原廠閃光燈價格,但現在c已經支600ex-rt 只要$2380就買到行貨。

篇野收左人錢黑c/n廠?兇人地燈神原廠好貴不如買大陸燈?

有句仲搞笑 "Yongnuo YN660 估計會比現有的 YN560 IV 略貴,推出時間及售價待定。"
我睇篇野期待佢係咪勁平la,但佢插完人地原廠貴,自己連價格都未有得公佈出來,想點?

回覆 1# WAI2
點解你覺得係 鱔謞?

"當然原廠的頂級閃燈會是最好的選擇,不過直迫 5 千的價錢,卻未必 ...
WAI2 發表於 2015-11-9 13:13

可能筆者好内冇出街,又唔去行星際....
誤導一下跟他一樣的阿宅吧

ED 稿 跟 官價 係常識了.

依家佢出左燈同鏡
話唔定遲D出埋機就會插原廠機唔係人人負擔得起

"並不支援 TTL 自動控制輸出,用家需自行於 1/1 - 1/128 之間設定輸出"

回覆 6# ringoyuen

所以燈还是要原廠的好

我諗佢想講原廠比較昂貴姐
呢支YN660係manual燈,咁價錢有差距當然就緊架啦,如果可以唔洗用到TTL既,咁咪平有平用咯
事實上我接觸身邊既攝影師,都越黎越多用神牛/永諾/Cactus之類既閃燈,
會出動600EX/SB910已經買少見少,尤其呢排多左攝影師轉會做Sony,所以我見佢地一係用cheap燈,一係就profoto...

都越黎越多用神牛/永諾/Cactus之類既閃燈...
ahshing 發表於 2015-11-9 16:11

玩飛燈嘛.... 全是副廠天下

"並不支援 TTL 自動控制輸出,用家需自行於 1/1 - 1/128 之間設定輸出"
ringoyuen 發表於 2015-11-9 14:51

連ttl都冇