晒/印相問題, 相紙及打印機.

自己都影左不少相係部電腦度, 最新想晒D 相出來, 各位大C 有無經驗之談講下?
因為唔想係相舖晒相, 想自己買一部PRINTER, 及相紙. 應該如何選擇相紙及 PRINTER.

我也有晒相習慣.

視乎情況而定, 會到沖晒公司或在家中自己打印.

1) 有時是一次過把過去一段時間(e.g. 半年/一年或以上)的相, 數量較多一來會花很多時間自己打印, 而且自己打印的成本及相片出來的質素一般不會比沖晒店好, 我會選擇到沖晒公司;
2) 如果只是選擇某數天的有限量相片(e.g. 少於20), 為方便和快速完成, 會在家中打印(家中在用Canon SELPHY CP810, 色帶連相紙平均約$1.8/張).

自己都影左不少相係部電腦度, 最新想晒D 相出來, 各位大C 有無經驗之談講下?
因為唔想係相舖晒相, 想自己買 ...
chan2328 發表於 2015-11-12 13:26

我係用Canon MG7570+Canon原廠相紙咁印A4大嘅相,印之前做一次墨頭校正先至印,印好吹乾之後入落A4 ClearBook保存,而印4R就用Canon部熱昇華印相機貪佢啲相防水,印好之後入落相薄保存。

我也有晒相習慣.

視乎情況而定, 會到沖晒公司或在家中自己打印.

1) 有時是一次過把過去一段時間(e.g. 半 ...
happy_gemini 發表於 12-11-2015 13:52

請問師兄 $1.8/張 係幾大張相?

請問師兄 $1.8/張 係幾大張相?
raisin 發表於 2015-11-13 10:08

108張4R專用相紙連色帶$240,36張就$88,計翻每張$2.3(Canon行價),印一張大約一分鐘左右(CP910)
https://www.canon.com.hk/tc/product/catalog/productItemDetails.do?prrfnbr=100284

Price.com揾到108張4R最平$194,亦即係樓上講嘅$1.8一張。

108張4R專用相紙連色帶$240,36張就$88,計翻每張$2.3(Canon行價),印一張大約一分鐘左右(CP910)

Price. ...
harryytm 發表於 2015-11-13 10:49

對.

我用CP810, 印的也是4R. 因為我之前在交易廣場幫一位師兄買了頗大量的專用相紙和色帶, 所以平均值較低(<$1.6/張, 昨晚再查看之前交易的價錢).

Canon SELPHY 都算好用,但是你要期間要轉size都幾煩,因為唔同size用唔同墨,轉size要轉墨。

Canon SELPHY 都算好用,但是你要期間要轉size都幾煩,因為唔同size用唔同墨,轉size要轉墨。 ...
hahamd 發表於 2015-11-13 12:45

基本上, 印相長期使用4R. 況且Selphy換墨算是非常方便.

Selphy 印出來既效果同 晒相店既質數差幾多?

Selphy 印出來既效果同 晒相店既質數差幾多?
chan2328 發表於 2015-11-13 13:41

就是總係會有條唔多起眼嘅線痕,除此之外畫質尚且不錯。

btw部機聲稱係300dpi。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊