幫屋企人買數碼相機

我同機主都唔識相機,請師兄們提供下意見
機主要求zoom 得遠,電量長、反mon、 聚會影下 人、小動物(室內多),旅行風景 、演唱會( 哩點我都講左佢知,應該無咩可能)
USB差電…有就重好
所以揀左以下3部  (價錢約2千至2千6)
Panasonic TZ70 / ZS50
Sony DSC-HX90V                              以上 3部都係有 光學變焦:30X   (youtube睇 zoom test都好勁)
Canon SX710HS

暫時心水睇中sony hx90v 有無咩問題?  原本佢都睇下哩部SH60 HS …zoom有65X好勁,不過真係有d大部

題外話有部Olympus EPL1  14-42mm,而家重多唔多鏡賣…想大枝55-200mm? (佢部相機買左後…都無點用過)

點解唔用EPL1?如果係因為太大部既話,咁就唔好揀SX60HS啦。

點解唔用EPL1?如果係因為太大部既話,咁就唔好揀SX60HS啦。
leave 發表於 2015-11-20 21:41

我去睇過實物SX60HS,都講左好大部,佢都唔考慮
單反個類換枝鏡就可以zoom,不過佢都覺得大部

同埋EPL1 都買左好幾年,我估用唔過10次
部EPL1 原本諗住賣,不過見賣得個少少先唔賣,睇下買枝55-200mm鏡有無幫助 (zoom方面) (玩全auto)
請教下EPL1 係未只可以用返同廠鏡? 有無平平地型號推介下

請教下EPL1 係未只可以用返同廠鏡?
mm4boy 發表於 20-11-2015 22:01

可以用所有 Olympus 同 Panasonic 既 M43鏡

(如果有其他牌子既M43鏡都同樣可以用)

有咩機可以十項全能,又唔大部的?

1. 超長zoom機=垃圾光學質素,對焦慢
2. 無論用乜野機,一定要買後備電
3. 唔係凈係買機就得,好多配件跟尾
4. USB差電,諗都唔駛諗
5. 咁少budget,儲多D先再諗,無謂曬錢

可以用所有 Olympus 同 Panasonic 既 M43鏡

(如果有其他牌子既M43鏡都同樣可以用) ...
raisin 發表於 2015-11-20 22:53

thanks ching
得閒留意下

1. 超長zoom機=垃圾光學質素,對焦慢
2. 無論用乜野機,一定要買後備電
3. 唔係凈係買機就得,好多配件跟尾 ...
人中之龍 發表於 2015-11-20 23:54

1-5. 其實單反 都問過佢都唔考慮(大部)…
配件唔係問題都會買
機主都唔太追求高質素相,最緊要輕便、反mon、zoom得遠、所以我都係當搵部傻瓜機比佢用就算
budget都係4-5千蚊,之前買過EPL 1都有d浪費(主要話影得唔遠)

canon G7X 又點睇…係未完勝以上3部??

如果以上4部都唔得,最尾可能叫佢買住100d、3300D用下
唔該各位ching

rx100m3
or g7x(最少)

回覆 1# mm4boy

1/2.3 吋果的機對相質有要求咪制,光圈細畫質差
P 記TZ 買完2日即放,基本上連大白天的相一放大都起晒渣,影演唱會更唔駛諗,不如用電話影算,一定要出Sony有多框除雜訊影夜境叫又細又長無機來說勉強可接受, 玩左2 個月放,C記100d拍片追焦你試過接受到先好,一唔拍片一路蒙一路追2 個月又放埋

要出宜家最好出1 吋或4/3, 完勝1/2.3機仔,Rx100 玩左1,3 代未放但無長焦, p記LX100 有1.7大光圈水貨唔駛4k,  要長炮會考慮100d唔嫌大不如試埋 FZ1000 ,水都係4k5,有4k 慢鏡拍片追焦防震拍演唱會一流,相質比1/2.3好得多,一部攪定近遠攝錄唔捨得放

唔多拍片先好出C 記,追焦太慢,g7x 不如新果幾部G5 G9,主要影相可考慮水貨M 仔3 加支22mm,  平時定焦影相殺晒,有需要先加支長鏡