[教學] SONY 機點飛燈好

最近想試下學下玩燈,主要想試下影 product / 人像

機身而家用緊 SONY A7 II , 重有部Nikon DSLR (不過好小用)
燈就有支 SONY F43M, SB-800, 重有支 SB-910 (朋友唔用想放)
如果 SONY 機加 SONY 閃,TTL + HSS 應該就得 Odin,但另外 2支 Nikon 閃都係得 M mode

Phottix Strato II (Nikon 版) 就平好多,得M Mode, 無左 HSS
其實 HSS 同 M Mode 係飛燈常唔常用,定單點引發就ok?
SONY 機用 Nikon Phottix Strato II 會唔會無左後簾同步?

HSS出力會細左好多,我地做開wedding拍開既攝影師都比較少用HSS,同埋多數都係M mode,所以Stratto II加Nikon燈已經夠用有突,同我夾得最多果位,機用a7rII,燈都係用SB600/SB800

另,Sony機基本上插任何燈都可以用後簾同步

回覆 2# ahshing

咁我可以想下 Strato II 加 2支 N 燈就得,支 SONY 留返機頂直插玩
Strato TTL for Nikon 呢,因為TTL 版,Nikon 機就可以插下水玩 TTL, 但 SONY 機會唔會重衰過用 Strato II
我打算收二手, TTL 貴差唔多一個double

回覆  ahshing

咁我可以想下 Stratto II 加 2支 N 燈就得,支 SONY 留返機頂直插玩
Stratton TTL for Nik ...
BB_HON 發表於 2015-11-24 23:24

如果單點都觸發到就肯定係冇問題
不過TTL trigger應該唔方平,可能買兩支永諾/cactus燈黎飛仲有so

如果單點都觸發到就肯定係冇問題
不過TTL trigger應該唔方平,可能買兩支永諾/cactus燈黎飛仲有so ...
ahshing 發表於 2015-11-24 11:27 PM

咁玩返單點算, 單點多好多選擇
Strato II 係咪可以用 PC Sync 去 trigger, 因為間唔中可能會用下朋友部測光錶

咁玩返單點算, 單點多好多選擇
Strato II 係咪可以用 PC Sync 去 trigger, 因為間唔中可能會用下朋友部測 ...
BB_HON 發表於 2015-11-24 23:29

sony機應該自a99之後再冇機用pc sync
stratto II nikon版應該係有pc sync port

單點除左 Strato II 外,重有咩可以選擇?
定已經夠洗,好好用

HSS出力會細左好多,我地做開wedding拍開既攝影師都比較少用HSS,同埋多數都係M mode,所以Stratto II加Nik ...
ahshing 發表於 2015-11-24 23:20

撘單一問, 成日飛燈都要靠估出幾多力, 要試幾次仲要唔肯定夠唔夠光, 有無d特別既其他方法?
試幾次, 搞到對方都訓著/黑面

撘單一問, 成日飛燈都要靠估出幾多力, 要試幾次仲要唔肯定夠唔夠光, 有無d特別既其他方法?
試幾次, 搞到 ...
newshun 發表於 2015-11-25 08:54

背書式記得幾個SETTING (閃燈不同焦距 GN, 唔駛記晒, 記幾個自己最常用的), 加上經驗, 計簡單乘除數用距離去控制

f43已经可以玩飞燈,買多支雞燈已经可以好好玩