[圖片] 新手請教 A5100 玩light painting

己跟上網set慢快門.細光圈
set左10s影相
但都係拍唔到光軌
有時就拍到一小小,其他部分唔見左
係咪重有其他setting要較?

https://drive.google.com/open?id=0B181pqa7lw0_WG05Z0V4R0JLMnc
m mode 已經用30"/ f22/ iso100
都係有時拍到少少(但其實paint左好多野).有時咩都拍唔到
求指教

要PERMIT先入到WO~

無睇相 只講BASIC SKILL啦
10S基本上係畫唔到野 最小係30S (你試下你10S畫到D咩就知)
你光圈可能細左D(我上次去東平州影 都係用30S F4-F8就OK)
另外 你地拎電筒一定要長時間向相機 一無向住相機就睇唔到

想影得好 最好一邊睇REVIEW一邊執SETTING

10S基本上係畫唔到野 最小係30S (你試下你10S畫到D咩就知)
...
京 發表於 2015-12-8 09:37

已開返

問題係我10s畫嘅嘢都出唔
...
京 發表於 2015-12-8 09:37

問題係我10S畫哂嘢 都出唔哂,所以可能SETTING問題?

唔洗f22,f5-f10呢個range就可以
用細粒d既LED仔啦

係咪你相機無對正?

係咪你相機無對正?
leave 發表於 2015-12-8 19:45

緊係有LOL

緊係有LOL
pokemon7410 發表於 2015-12-9 22:42

咁講真真係無其他settings可以較。你用30s影下普通野睇下正唔正常。

自己按快門再自己行去打燈?
有冇用到數時間制?

自己按快門再自己行去打燈?
有冇用到數時間制?
mansiukit 發表於 2015-12-10 19:21

用自拍10S 再去打燈