如果鏡頭裏面既鏡中問有塵了, 可以點整走?

其實話整走一定係難我知的
我個支鏡重要係電ZOOM 申縮鏡..........拆左都幾難整返........
所以都唔想拆........只係想有方法可以將個塵整去唔係中間位已經好好
唔知各位有咩返法? 拿吸塵機OR 凍風筒狂扯風等佢有機會裏面條塵走位咁有冇得諗?

標准答案:唔影響image quality唔駛理,有影響嘅就拎去原廠cs搞

標准答案:唔影響image quality唔駛理,有影響嘅就拎去原廠cs搞
yytly 發表於 2015-12-19 13:29

鏡係水貨, cs 唔會理我。。。
支鏡千多元收太貴又係唔知點。。。
條塵真係正中間長條型明顯的。。。

條塵真係正中間長條型明顯的。。。 ...
fai3600 發表於 2015-12-19 18:09

影相睇到有事?

條塵真係正中間長條型明顯的。。。 ...
fai3600 發表於 2015-12-19 18:09

May be that's why buying hong good might not be a bad idea (of course we need to wait for 清死貨價)

I have had a few dust particles adhered to the GM1 sensor that cannot be removed with air blower.  In addition, there was a dust particle located at the centre (internal) of the rear element of the 12-32 which was very 礙眼.   信興 helped to remove sensor dust as well as that very 礙眼 dust from the lens (of course free of charge).

用多D,有機會粒塵會走左去其他位置

這些塵只在攝影者的心中,不在相片中

同埋影響二手價值

這些塵只在攝影者的心中,不在相片中
wyhui5124 發表於 2015-12-20 12:41

同埋影響二手價值
terry_beginner 發表於 2015-12-21 13:38

如果想自用就算啦~!
https://youtu.be/YcZkCnPs45s?t=591
人地將鏡頭爆到咁既樣再聞相都聞唔出分別.

綜合返咁多位的意見
咁我都唔理佢好了...........
咁影出來又真係唔多覺既........口係心裏覺得冇咁好姐
我唔放出去呢~不過用用下會走左去的機會高唔高?
因為都怕吹反而有更多塵會走入去呢