掙扎緊買1號定2號腳

裝備就a6000+最長70mm鏡, 600g內,第時或者會升級a7

一號腳就輕便d: 1.3KG vs 1.7KG
唔開中軸就二號高少少 127cm vs 120cm
價錢就爭一舊水

有時會長暴30秒,其他都係影下夜景(幾秒)同自拍
買二號就一步到位,之後唔使再upgrade,重就爭400g到....
大家會點揀?

會揀2號

會長暴 30秒仲使諗?
一定 2號或以上
當你要長暴就要穩, 套裝備唔夠穩要再勾袋係腳架底加固(大風時)

睇你會唔會拎去旅行用
我拎1號腳去已經覺得麻煩

會長暴 30秒仲使諗?
一定 2號或以上
當你要長暴就要穩, 套裝備唔夠穩要再勾袋係腳架底加固(大風時) ...
魂浪丸 發表於 2015-12-20 15:27

咁如果暴5-10秒呢?
1號腳夠唔夠做?
thanks

睇你會唔會拎去旅行用
我拎1號腳去已經覺得麻煩
skeay 發表於 2015-12-20 16:41

我自己就1號轉0號,收腳得30幾cm直接放入袋

我自己就1號轉0號,收腳得30幾cm直接放入袋
DMAN 發表於 2015-12-20 17:57

我都有支0號,sirui t005,嫌佢太矮太雞又無得收中軸
影夜景幾秒都唔夠頂
所以先諗上1定2號好

咁如果暴5-10秒呢?
1號腳夠唔夠做?
thanks
nighos 發表於 2015-12-20 16:41

唔長暴 30秒就 1號都得.

但你本身已有 0號既話, 俾我會去 2號(將來換裝備/加長鏡唔使又換腳)
都係果句, 因為本身枝腳加你套裝備都係好輕, 有風一定要掛袋.
ps.注意腳架總承重, 打返個7折(安全 D) (除非你買雞肉)

我自己係用緊 2號腳, 買時都有諗過重量問題, 長時間帶住佢行街真係幾重的 sad
睇自己需要吧, 真係會長暴 30秒就走唔甩.

裝備就a6000+最長70mm鏡, 600g內,第時或者會升級a7

一號腳就輕便d: 1.3KG vs 1.7KG
唔開中軸就二號高少少 ...
nighos 發表於 2015-12-20 00:47

穩唔穩唔可以只睇1號定2號, 仲要睇埋幾多節
因為1/2號係講緊最粗個節既直徑, 1號3節同2號4節比, 最幼個節可能直徑差唔多
小弟用2號4節上D800可以長曝幾分鐘, 所以覺得無反even A7 series未必要用上2號腳

如果只買一枝脚就2號, 如果多於一枝就1+3號。

如果用DSLR 2號脚玩long exposure我都覺得唔夠定,突然有陣大風就好明顯!