拍極光照的疑惑,懇請高人指教!

最近幸運地看到極光,但拍下的照片卻非常遺撼!每逢有光源出現在相片的中央或附近處,相片便會出現光環紋,我已在相機內查看一番,像是相機內鏡片的紋理。曾有人告訴我這是因為“張相太光”,於是我也嘗試用不同的setting去拍,但都有同樣情況發生!可是同樣的器材用於拍攝其他日、夜場景都不會這樣的。究竟是本人的技巧問題,抑或相機/鏡頭也有問題?真的令我這個攝影初哥很沮喪!

這張相片的資料如下:
光圈:f/5.6
焦距:18mm,手動對焦無限遠
曝光時間:13秒
ISO:400

相機:Nikon D5100
鏡頭:Tamron 18-270mm 天涯鏡
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

f/5.6 .....

最近幸運地看到極光,但拍下的照片卻非常遺撼!每逢有光源出現在相片的中央或附近處,相片便會出現光環紋, ...
hohoh 發表於 2015-12-21 22:35

你講緊中間D圈圈? 因為ED似係Newton rings, 如果鏡有用filter的就唔好用.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

點可以對天涯鏡要求甘高?
越多鏡片,出現機會越高

下次用定焦鏡
你就會發現6-7片同15片鏡片分別

通常睇到話有環紋, 都係因為落咗filter... 當然我唔排除係枝鏡差到自己出環紋...

通常睇到話有環紋, 都係因為落咗filter... 當然我唔排除係枝鏡差到自己出環紋... ...
raisin 發表於 2015-12-22 10:15

如果唔用filter都出現, 應該係關支鏡設計的事, 不過唔排除有其他原因...

如果唔用filter都出現, 應該係關支鏡設計的事, 不過唔排除有其他原因...
calvin83 發表於 2015-12-22 10:30

要明白多隻香爐多隻鬼的道理
冇鏡片做到100%透光(即完全不反光)
尤其是在黑背景下影高光,高下立見
變焦同定焦,唔係凈係價錢有分別
仲要係高變焦倍數天涯鏡
影D到此一遊就啱

要明白多隻香爐多隻鬼的道理
冇鏡片做到100%透光(即完全不反光)
尤其是在黑背景下影高光,高下立見
...
DCMASTER 發表於 2015-12-22 13:39

你究竟知唔知點樣會出現Newton rings? 鏡片有反光都唔一定會出現。

咁睇嚟係用咗天涯鏡的後果,多謝各位師兄賜教。小妹下次一要用定焦鏡再試,但作為初哥,我要加緊學習如何運用定焦鏡了^_^。

咁睇嚟係用咗天涯鏡的後果,多謝各位師兄賜教。小妹下次一要用定焦鏡再試,但作為初哥,我要加緊學習如何運 ...
hohoh 發表於 2015-12-22 22:42

咁你支鏡有冇用濾鏡?