DC 由 CCD 轉為 CMOS 技術

當年 CMOS 係d平價先用既技術

冇跟幾年, 而家原來轉晒 CMOS

真係唔講都唔知‥

由BSI CMOS出現開始,已經開始完全取代
CMOS最初對比CCD有一定程度劣勢,但BSI CMOS出現之後缺點少左好多,平起平坐
而CMOS成本更平,自然會取代CCD

其實都轉左好多年,Nikon D90(2008年)開始差唔多全部都係CMOS。
宜家應該得番最最最低階既傻瓜機係用緊CCD。

由BSI CMOS出現開始,已經開始完全取代
CMOS最初對比CCD有一定程度劣勢,但BSI CMOS出現之後缺點少左好多,平 ...
藤原亮政 發表於 2015-12-25 05:56

應該主要唔係關成本事
因為平價低階DC好多都用CCD
冇理由平機價用高成本sensor

應該主要唔係關成本事
冇理由平機價用高成本sensor ...
KinChungE 發表於 2015-12-25 17:35

我都同意。我諗轉CMOS係因為感光度更高、資料讀寫更快(因為單反都開始可以拍片)。

應該主要唔係關成本事
冇理由平機價用高成本sensor ...
KinChungE 發表於 2015-12-25 17:35

當初CCD成本的確係高過CMOS
而家就唔清楚,因為基本淘汰晒

"成本差異:CMOS 應用半導體工業常用的 MOS制程,可以一次整合全部周邊設施於單晶片中,節省加工晶片所需負擔的成本 和良率的損失;相對地 CCD 採用電荷傳遞的方式輸出資訊,必須另闢傳輸通道,如果通道中有一個畫素故障(Fail),就會導致一整排的 訊號壅塞,無法傳遞,因此CCD的良率比CMOS低,加上另闢傳輸通道和外加 ADC 等周邊,CCD的製造成本相對高於CMOS。"

呢個係當年既資料
而家情況唔同
不過我睇返NIKON千元級既入門DC
都已經係CMOS(非BSI)
CANON就仲有用CCD,我估計只係唔想浪費生產線,同埋舊技術可能成本降低唔少,或者庫存真係好多? (但2000萬像素既CCD...應該唔關庫存事)

我都同意。我諗轉CMOS係因為感光度更高、資料讀寫更快(因為單反都開始可以拍片)。 ...
leave 發表於 2015-12-25 17:57

BSI CMOS出現之前,CMOS感光度其實係輸比CCD
至於而家CCD進展成點,真係唔多清楚,但肯定應該挑戰唔到而家進步神速既BSI CMOS...SONY都已經出到Full Frame既BSI CMOS,RX100M4同RX10M2仲改善埋CMOS既Rolling shutter問題...

http://www.lauyanphotoschool.com/new_page_122.htm

http://digiphoto.techbang.com/posts/995-sensor

http://blog.yam.com/alan594/article/23144912

基本上都係好舊文,純參考

仲有CMOS 比CCD 更省電呢個都是問題,不過手機仍舊用CCD 多。

不過手機仍舊用CCD 多。
lv123 發表於 2015-12-26 16:45

應該唔係吧,據我所知宜家絕大部分手機都係用CMOS,有部分仲係BSI CMOS。

仲有CMOS 比CCD 更省電呢個都是問題,不過手機仍舊用CCD 多。
lv123 發表於 2015-12-26 16:45

Sony基本上都唔出CMOS sensor啦,連Iphone都係用BSI CMOS.