[求教]鏡頭跌落地...唔該幫手睇睇影出黎既相...

利申超新手
本來買左sigma 18-35好高興(配nex 5r, 對上係支16-50kit)
點知一個唔覺意,機連鏡連相機袋跌落地...鏡頭蓋同filter都彎左

之後試影,總覺得個鏡頭無之前咁sharp咁通透,唔知係咪心理作用
所以想請ching幫幫手睇下影出黎既相,睇下個鏡頭有無問題, 感激不盡。

其實拎過上sigma,個師傅即場影張相100%放大睇,話目測無問題,因為佢話見唔到有光軸偏移。
想問係咪對於有經驗既人(即係個師傅,又或者係各位),影完放大100%已經足夠判斷到個鏡頭有無問題?

跌鏡頭前影(機身直出jpg)
DSC07295 by carl tsang, 於 Flickr
跌鏡頭後(機身直出jpg)
DSC07462 by carl tsang, 於 Flickr

我唔覺sharpness有咩分別wo。

要垂直影平面圖先好分辨
最好係格仔圖

回覆 3# berserklo

18mm f1.7
DSC07470 by carl tsang, 於 Flickr

18mm f4
DSC07471 by carl tsang, 於 Flickr

18mm f8
DSC07472 by carl tsang, 於 Flickr

但d線條應該唔夠幼細?

回覆 2# leave

thx ching! 咁我心都好過d

唔覺有問題X2

跌鏡頭前影(機身直出jpg)
跌鏡頭後(機身直出jpg)
carltsang125 發表於 2015-12-29 07:32 PM

蘋果同燈好難比
真係要比較,最好去返同一地點再影一張

我認為跌機好小事,反而鏡頭使用頻繁才會造成光軸偏移及損壞.
小弟用部單反行山,一年跌一兩次,碰撞最少十次,filter爆過三幾個,但係鏡頭都冇乜問題,通常都可以用到兩三年.

左邊好似有d冧喎...換支鏡試多張,睇唔到當冇事啦

唔覺有問題X2
wingkps2 發表於 2015-12-29 22:09

thx!唔該師兄!

我認為跌機好小事,反而鏡頭使用頻繁才會造成光軸偏移及損壞.
小弟用部單反行山,一年跌一兩次,碰撞最少十次, ...
老三 發表於 2015-12-29 22:59

明白!睇黎我唔洗咁擔心!等我再check 清楚先!

左邊好似有d冧喎...換支鏡試多張,睇唔到當冇事啦
DMAN 發表於 2015-12-30 01:35

ching 你係見到邊張係?
我自己睇過,好似我一樓個post係。不過唔知係咪景深唔夠 (f2.8),加上影時為左避開左面既窗而向右影。
而格仔圖  f1.8同f4兩張都係左邊唔得,聽晚試擺正d+換鏡睇下有無同樣問題。

蘋果同燈好難比
真係要比較,最好去返同一地點再影一張
TH30 發表於 2015-12-29 22:39

明白!都係同場景同時間比最實際,唔洗估估下..
搵日早起再去影