[教學] 我想用相機拍架郁動40km既車仔技術問題?

我係唔係揸住部機.向行駛中既車仔.好似拍全景.慢慢咁移動,
用連拍mode追焦咁影呀?

係 , 呢樣叫pan鏡 , 效果係背景流動產生速度感 , 可以連拍追焦亦可以預定位置對好焦轉mf再pan鏡跟車到對好焦位置影

回覆 2# fredrace

唔該C兄.等我聽日試下得唔得.希望攪得掂.

預定焦點呢種叫trap focus , 跟車要盡量跟死車身某一點 , 光圈收細少少5.6或更細 , 快門唔應該快1/100以下較好 , 太快背景流動感會少 , 撳快門掣後pan機要持續到影完為止 , 呢個方式成功率會高過連續對焦

回覆 4# fredrace

冇張成....暫時放棄.

ƒ/2.8  55.0 mm
1/100  
ISO50

回覆  fredrace
    冇張成....暫時放棄.
ƒ/2.8  55.0 mm
1/100  
ISO50 ...
wingkps2 發表於 2015-12-31 11:52

呢張算ok喇 , 可能光圈太大景深唔夠cover成部車 , 快門再慢啲光圈細啲效果會更好
仲有一樣 , 影呢種建議你用長鏡 , 距離遠啲 , 鏡pan嘅角度細啲而且背景虛化程度大啲

回覆 6# fredrace

下次我再試...今次我用左A7M2..都好難....我影左好多張了..
對焦都係追唔到....我下次用支90MM行遠D追.
睇下好唔好D.因為我冇變焦長鏡.

同發覺...我張32G..SAN的.    連拍到6張到就停..好差好差.都成CLASS10架喇...

回覆  fredrace

下次我再試...今次我用左A7M2..都好難....我影左好多張了..
對焦都係追唔到....我下次用 ...
wingkps2 發表於 2016-1-1 10:52

追焦唔夠trap focus咁靠得住 , 因為你已經對好焦仲有景深幫你cover