大阪加京都鏡頭推薦

Nikon D610, 暫時得支 24-85 2.8-4 D, 50 .8
24mm映京都係咪唔夠wide?
準備入手18-35G wide 鏡映城/寺, 同帶支50.8映snap 同野食, 夠唔夠?

Wide 鏡最實用最常用,遊玩時換鏡係好唔方便既事,帶多部隨身機snap仲好

回覆 1# rockyw

京都近寺/城d街比較窄, 如果要成個 building影晒我用 17-40mm 有時都覺得只係岩岩夠 wide . 但係好睇你影相風格. 唔夠wide 可以影 abstract d. 或者 35mm street photography都得. 我老婆用 aps-c 18-200mm 一樣ok. 佢無乜投訴唔夠wide.

野食 50mm 我自己覺得太 tele...

咁樣即係一支 18-35 G夠曬, 年尾多人放2手, 個價落少少

咁樣即係一支 18-35 G夠曬, 年尾多人放2手, 個價落少少
rockyw 發表於 2016-1-1 01:04

如果budget夠, 可以考慮入枝比較wide既大光圈. 入夜影相比較方便.
原廠有幾枝 F1.8,  sigma Art 同 tamron 都非常好用.

PS: sorry, 唔記得你有枝 24-85 f2.8-4.  但係有 F1.8以上會好 d.

其實如果budget 夠,買16-35 f4會wide 少少

我幾個月前去左大阪…帶四鏡一機…24-85 , 70-200f4, 18-35, 50.4.....,16磅野,日日行12個鐘…後悔到爆…
早知帶一支24-85 就算…

我幾個月前去左大阪…帶四鏡一機…24-85 , 70-200f4, 18-35, 50.4.....,16磅野,日日行12個鐘…後悔到爆…
...
yoyo348 發表於 2016-1-2 18:57

師兄太跨張了...就入左支 18-35,我頂多帶埋支50.8 去

回覆 8# rockyw

Nikon 18-35 is a very good choice. Very sharp and "SUPER LIGHT WEIGHT"
I like this wide angle lens for traveling.

師兄太跨張了...就入左支 18-35,我頂多帶埋支50.8 去
rockyw 發表於 2016-1-3 10:06

查實…你係日本買二手鏡,可能有驚喜
我都有18-35G , 但我會建議你買18-35D, 細支…又平一千蚊…