想添多部輕巧相機,請推介

唔係太多錢,因要儲錢想升級自己的單鏡相機,
但又想添置一部薄身的小型相機,以便出街飲食飯可使用(因唔係經常可帶大機出街喔!)

可能你地會話,現今手機都得啦!無謂浪費金錢整多部。
但若我部手機影出黎既效果ok既,咁我都唔會有咁諗法。

添置輕巧相機的要求:
放得小小的斜孭袋,唔太重
無M mode不打緊,但起碼控制光暗ok,影相夠sharp
影出黎既相唔係剩係fb分享,晒成8R效果都唔差(甚至日後需要時,可能用作某類場合制成回憶影片喔!)
有拍片功能
wifi分享
如果旅行時,單鏡相機為主,呢部輕巧相都可為副

價錢方面
因我真想儲錢升級單鏡,亦等緊相機跌價(依家升級,若要萬幾銀喔!)
所以,添置輕巧相機想要不太貴

預幾錢架?C兄

G7X或RX100系列都好合適,畫質高,功能齊全,夠細部(不過唔算係好薄)。

預幾錢架?C兄
wingkps2 發表於 2016-1-1 11:33

若然平平地,一千頭唔知有否選擇?
唔係幾想過二千

若然平平地,一千頭唔知有否選擇?
唔係幾想過二千
photohk 發表於 2016-1-1 11:54

我宜家用緊二手RX100,二千蚊樓下就買到,不過就無WiFi。
一千頭買唔到明顯好過高階手機既全新相機。

1000..有難度..我諗1000蚊既機.
出黎效果未好得過市面上既千萬像素手機了.
如暗燈光下...更加難..

我E張都係I風影.不至於好.但影普通食物應該OK吧.

我宜家用緊二手RX100,二千蚊樓下就買到,不過就無WiFi。
一千頭買唔到明顯好過高階手機既全新相機。 ...
leave 發表於 2016-1-1 12:00

若然二手既幾乎全新,又有保養單
我諗我都會考慮

因我還是愛玩單鏡相機多d
不過,單鏡較大部,又有重量,無可能日日帶佢出街
(可能各位師兄可以,但我就唔係幾得啦!有些場合根本唔可以喔!)

細相機只是想支援手機的不足,又可以做到簡單拍攝效果,
用作分享與日後某類場合制成影片需要

有諗過有否信用卡開卡送相機
平平地玩都得
但最近又唔見有信用卡迎新送相機。。。

1000 頭可能收到部eos m1 既
2000 內都買到m2 水貨
論畫質冇得輸,但size 同對焦

如果你好好彩, 睇下一千零買唔買到二手DMC-LX7.

1000..有難度..我諗1000蚊既機.
出黎效果未好得過市面上既千萬像素手機了.
如暗燈光下...更加難..

我E張都 ...
wingkps2 發表於 2016-1-1 12:00

你這張相在光暗控制上,比起我部手機影既,已算合格啦!
我部手機在酒樓影相,很多時都會有種白矇矇的感覺,
若然背景出現燈光(唔係背光,係邊角位置有光之類而已),成張相就會變得又淡又化,唔係影到頭頂白光,就係把成個人影到一身光環,或是成張相暗晒。。。
有時我真係以為,係唔係我唔識用傻瓜機式的手機去影相。。。

不過,類同的環境情況,我見過用DC都唔係影得個光暗對比度咁高喎~
可能真係我手機鏡頭既問題,但我又用慣左依家HTC裡的設定,暫無諗住換另一牌子手機。。。