而家dc或單反,拍片仲有冇限制分鐘

唔係技術問題,係法律問題,超過30分鐘就視作dv,要比多一筆稅

歐洲規定錄影超過30分鐘就係video product,要俾多D稅,但大部份廠家都唔會分開兩個firmware俾歐洲/非歐洲地區,所以限制咗時間。

以我所知Panasonic係其中一間例外,佢同一個產品唔係歐洲版的話係可以錄超過30分鐘的(我自己有部舊Panasonic DC仔,試過連續錄AVCHD Lite個半鐘都得,最後因為冇電而自動停機)

原來一般DC拍片有限制.....

我見好多拍片上網都係用dc仲拍成一個鐘,佢地自己剪?
USBHERE 發表於 2016-1-6 21:21

其實真係好少人會po一d一shot唔cut一個鐘既片上網...
你見得果d多數都cut左

其實真係好少人會po一d一shot唔cut一個鐘既片上網...
你見得果d多數都cut左 ...
ahshing 發表於 7-1-2016 18:20

所以其實30分鐘都好夠下... 美國有劇集全程用單反拍 (有30分鐘限制) 都係咁
例如
http://petapixel.com/2010/04/09/ ... h-canon-5d-mark-ii/

(其實每個scene都唔會好長)

一shot落30分鐘的根本就是cctv.....
先唔講幾多分鐘幾多秒鐘就夠,一條半分鐘短片可以用上30个分鏡都得
有啲人用nikon 1拍raw 連拍得1秒,但係用raw相剪成片可以好靚

所以其實30分鐘都好夠下... 美國有劇集全程用單反拍 (有30分鐘限制) 都係咁
例如

(其實每個scene都唔會 ...
raisin 發表於 2016-1-7 18:37

電影入面能達到一鏡到尾達三至五分鐘,果d簡直係神級!
http://www.youtube.com/watch?v=oLFHdagIw6o

BTW,如果電影或劇集用單反拍,suppose都唔用相機內置既media/codec,起碼都會用返reorder,而呢類recorder係冇時間限制的