鴨記買左包防潮珠唔識用

係唔係連膠盒一齊放入微波爐叮?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新買返來藍色即係夠乾,到紅色就要拎去叮嚟除濕。

用方筒吹乾都ok
好唔方便,建議買插電那些方便些

用方筒吹乾都ok
好唔方便,建議買插電那些方便些
free3sky 發表於 2016-1-7 06:51

插電嗰啲入面好少防潮珠,好快吸滿要插電去除濕。

微波叮記得用細火叮, 最多叮耐D
試過有次唔記得教細火叮到個盒溶左D珠漏左出黎
D珠熱到連個微波玻璃轉盤都溶到凹左幾個洞

插電嗰啲入面好少防潮珠,好快吸滿要插電去除濕。
harryytm 發表於 2016-1-7 07:13

I'm using.  Yes, we need to 插電去除濕 from time to time.

微波叮記得用細火叮, 最多叮耐D
試過有次唔記得教細火叮到個盒溶左D珠漏左出黎
D珠熱到連個微波玻璃轉盤都 ...
us54gzl 發表於 2016-1-8 13:50

I won't buy those refill pack coz I don't have (use) 微波爐

係唔係連膠盒一齊放入微波爐叮?
luilui60 發表於 2016-1-6 21:47

防潮珠千其唔好用啊,哪些化学品会影响到鏡面的coating
我有几支奶就是这樣沒救了!拿去達叔到才知死因
防潮箱一定要用插電的才好!

我有几支奶就是这樣沒救了!拿去達叔到才知死因: ...
sam2004 發表於 2016-1-8 15:00

Never heard of that !!

I've been using 防潮珠/ 紅A防潮箱 for more than 30 years !!

I think your 防潮珠 (or 防潮箱) might have some problems

我有几支奶就是这樣沒救了!拿去達叔到才知死因: ...
sam2004 發表於 2016-1-8 03:00 PM

那是防潮珠混有其他抗蟲成分或香精吧
純藍色矽膠防潮珠我不明白會有甚麼問題