其實依家最勁既手機, 拍出黎去到相機咩級數?

其實依家最勁既手機, 拍出黎去到相機咩級數?
好似影相最靚既IP6S/GS6/G4, 可以去到咩級數?
可唔可能到Nex F3個類3年前既無反?

日光日白, 應該 D 大光圈 DC 都比下去

但都係句, 求其影, 手機好過梳機, 相機係去到一D個環境限制大的地方先發揮到

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

日光日白, 應該 D 大光圈 DC 都比下去

但都係句, 求其影, 手機好過梳機, 相機係去到一D個環境限制大的地方 ...
rion 發表於 2016-1-10 14:07

我用緊G4, 都覺得日光日白影出黎好清, 同我部Nex 3N好似差唔多(大家都16M)
但係光線唔夠既地方, G4影出黎既相明顯好油畫化. 其實點解?
Rion哥你呢張係咩機影架? xd

但係光線唔夠既地方, G4影出黎既相明顯好油畫化. 其實點解?
longleg 發表於 2016-1-10 14:09

暗既地方需要高ISO黎提高快門速度,以避免手震。手機sensor細,ISO一高就容易出噪點。廠商為左避免太多噪點望落去唔好睇,就會進行noise reduction,其副作用就係張相油畫化。

可唔可能到Nex F3個類3年前既無反?
longleg 發表於 2016-1-10 14:01

未到F3,但已超过Sony Cyber-shot哪類感光元件只有        1/2.3 吋的。

我用緊G4, 都覺得日光日白影出黎好清, 同我部Nex 3N好似差唔多(大家都16M)
但係光線唔夠既地方, G4影出黎 ...
longleg 發表於 10/1/2016 14:09

G4

未到F3,但已超过Sony Cyber-shot哪類感光元件只有        1/2.3 吋的。
sam2004 發表於 2016-1-10 14:35

Thanks~

G4
rion 發表於 2016-1-10 15:31

G4咩事? :haha

暗既地方需要高ISO黎提高快門速度,以避免手震。手機sensor細,ISO一高就容易出噪點。廠商為左避免太多噪 ...
leave 發表於 2016-1-10 14:19

Thanks for your explanation

sam2004 發表於 2016-1-10 14:35

我都用緊G4影相真係好惦,不過其實佢係1/2.6仲未到dc仔級數,但可影raw,有manual control,f1.8,iso2700,6軸防震呢d已經可以ko唔少dc仔