想討論一下航拍

以前航拍既配套動下都很貴呢
而最近DJI 的 PHANTOM 3 STANDARD 減左好多價去到38XX
咁就開始心動了
因為太細同太平的都冇咩信心(如控制OR 定位, 最怕更係好似就失控撞爛....)
而聽人講PHANTOM 3 都唔錯的
PHANTOM 3 ADVANCED 就都係太貴了呢, 要6千多
但三千幾佢又包埋鏡頭咁買GOPRO 既錢都係到呢(有人話佢 PHANTOM 3 STANDARD 既質數都好唔差呢, 重唔會像GOPRO畫面變形, 更有人話個鏡頭同GOPRO 同一OEM)
所以我覺得三千幾買來玩下都算幾平下呢~~

不過有少少疑問
其實買得呢D機都好怕呢D機一去冇回頭同好易爛呢
我諗要架機定同控制到衞星定位一定愈多愈好啦~
人地話 PHANTOM 3 STANDARD 因為佢公司都叫有D規模呢, 所以星數都唔會太少, 都有十粒以上, 對於控制同穩定都有幫助, 唔知十粒以上係咪都好夠用同千元咁上下的飛機仔係咪都做唔到咁多粒星呢?

第二 : 唔知呢架機PHANTOM 3 STANDARD 有冇師兄玩過係咪都做到平穩同易控制? 大約可以飛到幾遠同飛到幾耐? 差電又要幾耐?

第三: PHANTOM 3 STANDARD 的畫質如何, 佢冇4K 但因為上4K 既價錢上左差唔多一倍....高太多了, 再高的型號有咩真係好實用的功能?

第四 : 以價性比新手機講坐有冇咩好選擇? 大家又玩咩機多?

第五: 其實重量係咪要求真係要好精準先飛得穩? 如果自已加少少野用索帶索上去又係咪真係會令到佢飛到平唔到?

買啦,唔洗諗咁多
我唔係本身有部xiro我都會入P3S,四千有找呢個價實在太抵了
之前講話佢點唔好都係因為銀碼差距少,而部standard又用左較舊既技術
而家部機平左咁多,就算佢用返P2個控都抵啦,話哂支cam其實仲好過P3A,初學絕對夠用架喇

BTW,買呢類GPS機建議你買多部JJ1000呢種冇任何定高模式既機操練下,一來好難炒得爛,二來走左唔肉赤,你學識晌冇GPS/氣壓定高輔助既情況下都控制到部機,咁就會減少好多失控炒機既機會

P3S個價真係抵到爛, 初學必選.

買啦,唔洗諗咁多
我唔係本身有部xiro我都會入P3S,四千有找呢個價實在太抵了
之前講話佢點唔好都係因為銀 ...
ahshing 發表於 2016-1-14 13:48

咁姐係佢係附P2 個控的? 但P3S 個鏡會好過P3A? P3A 唔係4 K 咩?
JJ1000 大約幾錢? 細機同大機比下去會唔會控制上差好遠?
THX 師兄

P3S個價真係抵到爛, 初學必選.
iamgozilla 發表於 2016-1-14 13:59

我覺得個價錢都好相宜了呢~所以都留意一下呢~
不過唔知電要唔要買多粒? 玩呢D電有兩位係咪基本來的?
E+唔買住遲下會唔會出D 新既大容量的電出來?

咁姐係佢係附P2 個控的? 但P3S 個鏡會好過P3A? P3A 唔係4 K 咩?
JJ1000 大約幾錢? 細機同大機比下去會唔 ...
fai3600 發表於 2016-1-14 18:37

P3A=2K
P3S=2.5K
P3S用返P2控,手感同有效距離會爭d,但已經相當夠用
JJ1000=$150連控,冇GPS冇定高當然爭好遠,但大機冇左呢兩樣野果陣你唔識救就死得

我覺得個價錢都好相宜了呢~所以都留意一下呢~
不過唔知電要唔要買多粒? 玩呢D電有兩位係咪基本來的?
E+唔 ...
fai3600 發表於 2016-1-14 18:41

兩電池基本上係必備, 買唔買高級版其實睇你自己有無咁樣的需要.

有冇師兄可以比多D意見同解答我一下問題?

已經答了,直接買P3S,冇乜需要諗
炒左就換機