想搵各位推介下4k內相機

本人預定三月中去旅行,故決定買一生第一台相機。
由於筆直有限4k,希望各位師兄幫幫手。
睇過啲舊貼有以下心水:
gf7 雙鏡 水 (抵用)
a5100 行
eos m3
由於無乜概念,唔知買換鏡好定dc好,所以希望師兄們幫手分析下。
另外想問下以上三款畫質成像差得遠唔遠?

唔該各位。

gf7連2鏡輕細 , 畫質應該其餘2部好 , 鐘意玩超廣角影大場景m3配支11-22/4-5.6 , 呢個焦段冇第部平過佢

如果鍾意影風景呢? 同埋師兄講個枝m3鏡係kit set黎?

如果鍾意影風景呢? 同埋師兄講個枝m3鏡係kit set黎?
pp1c33 發表於 21-1-2016 12:23

新手影風景, 廣角會用得開心D
M3 + 11-22唔錯, 但11-22不是kit鏡, 要另外買, 2千幾

pp1c33 發表於 2016-1-21 12:23

唔係kit , 但2k半左右有埋防手震畫質幾好而且金屬鏡身真係好超值 , 差唔多規格m43同sony都要4k上下 , 鐘意影景呢套超值 , 連埋機身至係人家一支鏡價錢 , 我自己冇用canon都會推薦呢套
如果畢值真係緊少少可以考慮GF7雙鏡kit , kit鏡等效24-64mm視角影風景都幾闊 , 畫質差一級iso其實又唔係任何場合都睇得出差距 , 夜影太暗要推高iso時(例如1600-3200)會明顯啲
仲有富士XA2跟機支kit鏡視角又係等效24起至75mm
反而sony支kit等效28起而廣角zoom唔平

唔係kit , 但2k半左右有埋防手震畫質幾好而且金屬鏡身真係好超值 , 差唔多規格m43同sony都要4k上下 , 鐘意 ...
fredrace 發表於 2016-1-21 16:28

a5100枝kit唔係1650電動zoom咩...等效24 wor
其實如果係第一部相機,不如買部輕便d啦,真係有興趣先玩換鏡機
好似rx100,lx100咁,呢d都唔錯

pp1c33 發表於 2016-1-21 12:23

老老實實 canon 無反未必一定要M3, 你影景買M1 M2 加佢支 11-22 好過

ps: M1 既反應最好親身試下, 景就唔會走應該問題細D XDDD

唔想煩鏡頭就直接prosumer DC RX100III, G7X G5X G1X MKII

A5100 支1650 餅鏡黎 攜帶都幾方便

接受到帶幾重幾大因人而異 有人成個背囊咩住 有人手機影就算

質素就APSC KIT 應該同D PROSUMER 差不多 但係就可以再買靚鏡加強,

今時今日啲相机真係好靚,隨手數到好多好機。
G9x ,XQ 1/2,夠細
G7x rx 100m 3/4, 1吋反mon
Lx 100水,夢幻之作,gr 無幾多個會后悔。

Gf 7kit超抵玩,反芒,細,輕,快

A5100 kit apsc 反mon,ok 啦,

Eosm 3 m10 ,質素高價錢平,呢度啲師兄好鐘意,但操控太差個人很討厭。

一部相機係唔會完美,有4千大可以一部xq2,搭gf7 /eosm 10 。換鏡機好難做到dc既細,微距能力,dc 要細又冇可能反mon。

唔係第一次玩相機啦,係第一次買,之前全部借人地。

我都有諗過lx 100 同 rx100 m3,但係over左少少筆直 多謝意見

其實我唔駛用反mon架,我旅行次次一個人去

所以好難決定買邊部,始終想一步到位

另外對dc既不喜就係快門慢左少少