買咗部二手菲林EOS 10QD用嚟街拍

買咗部二手菲林EOS 10QD,但落雨未實戰用過,諗住今個星期六日拎出插50mm STM或40mm STM去街拍,菲林用Kodak Ultra Max ISO 400,暫時已經摸熟曬啲操作(上菲林、CF設定回卷留尾、DOF Preview、選對焦點),師兄可唔可以指教下用嘅時候仲有咩要注意?例如洗唔洗帶本記事簿記低光圈快門。

依部90後?一般都係同樣光圈先決自動;菲林lSO自動... 另外佢係咪行2CR5電池?有時間我揾揾DlY充電2CR5的資料

依部90後?一般都係同樣光圈先決自動;菲林lSO自動... 另外佢係咪行2CR5電池?有時間我揾揾DlY充電2CR5的資 ...
manman1998 發表於 2016-1-29 21:49

同樣有P Tv Av M,操作同6D一樣,只不過曝光控制得半級EV而唔係1/3,測光唔知佢準唔準,有得設定中央測光或權衡式平均測光。

Ultra Max ISO 400 好鬼粗粒下(無話好唔好,看你自己LIKE 唔LIKE),COLOR TONE 偏暖色
個人覺得晴天下用唔多討好,陰雨天用有D驚喜 ,夜景用好有以前陣舊相味道咁 (因為色溫問題 再加偏暖色關系?)
比幾張舊相你看下個TONE係點,縮左相無咁覺粗糙

測光準唔準試一筒先知..  師兄都唔係新手了,再者自動機,無咩必要張張低底咩光圈/快門吧,操曝光 /人肉測光都係用數碼機練化算一點   EOS 菲林機 操控上你用開數碼EOS,真係唔會難上手

40餅上菲林機影我都試過,無係數碼上咁利
而EOS 機同其它牌子自動機比有個特性係,上菲林時先ROLL 曬全卷 由36影返去第1格

呢個設計,有好有唔好:
好: 當年設計係想比記者用,影完一筒就快手 轉第二同菲林,唔洗等回卷,令外如果誤打開菲林艙,減低左成筒菲林炒曬的可能
壞: 唔似得其它機咁 順序1-->36去影,可以偷盡影到37 怎至38格
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

以前玩都係用權衡測光(6區),除左M外(VF内M有冇EV標呎?)其它P/AV/TV都準;沖曬會調一點嘛,極小不能全36張曬出的

中央測光一般影人作臉部測,或逆光咁用

回覆 4#

我喜歡粗粒,6D用ISO 25600啲雜訊我都覺得接受到。
EOS 10QD唔係預卷那種機。

依家好似仲有隻柯達高解像負片,揾到不彷一試

以前玩都係用權衡測光(6區),除左M外(VF内M有冇EV標呎?)其它P/AV/TV都準;沖曬會調一點嘛,極小不能全 ...
manman1998 發表於 2016-1-29 23:33

我都想知呢部 EOS 10 M MODE 有無測光錶?

看返WIKI  EOS 10 /10s/10qd 係1990年,應該未必有
後期少少EOS (90年代尾機), 其實操控更同依傢數碼機 無分別

依家好似仲有隻柯達高解像負片,揾到不彷一試
manman1998 發表於 2016-1-29 23:39

man 哥應該講kodak ektar
不過樓主玩得6D ,要解像力成像 數碼已得,平滑 色水準未必岩佢心水,

回覆  迷

我喜歡粗粒,6D用ISO 25600啲雜訊我都覺得接受到。
EOS 10QD唔係預卷那種機。 ...
harryytm 發表於 2016-1-29 23:38

多謝講解,原來10QD 唔係預卷
鐘意粗粒,再下次可以 玩用谷沖,如400度菲林 當1600去影,包你夠曬粗
沖菲林時講明要PUSH 2級 沖 ,但PUSH 來影 最好+EV 影,正常曝光會偏UNDER 左的

KODAK 以前有隻 黑白TMAX 3200度.. 可惜好似停產了.. 唔係都可能岩你心水