[已買6D] 依家C 記有邊部單反抵買?

小弟就用開C 記, 仲有幾支C 鏡頭, 所以唔會考慮轉會
本身用緊M3, 所以唔係咁想要部衰過佢既.... (特別係 iso)
我主要用途係想用長鏡對焦快D (配小小白IS)
唔知CHING 有冇咩介紹?
最好唔好太重

小弟就用開C 記, 仲有幾支C 鏡頭, 所以唔會考慮轉會
本身用緊M3, 所以唔係咁想要部衰過佢既.... (特別係 is ...
marcochl 發表於 2-2-2016 16:39

7D2如何?
1. C記最高階APS-C機, 實唔差過M3 (舊過M3少少, 但如果係同世代sensor的話ISO表現應屬同級以上)
2. 有C記1D系列以外最強AF模組, 運動同雀仔都應付有餘
3. 唔係full frame, 唔會太重
4. $8.5K攻頂 (C記APS-C之頂), 真心抵玩

除此以外, 應該就係 750D/760D 或 70D吧... 不過小弟唔太熟

回覆 2# raisin

我就係DXO 果到比7D II 嚇親 (先唔理C 家係DXO 一向差)
最大問題係, 我係豐X , SO Y, 同百ZZ 都唔見有7II....

7d2 pro pro 地,所以冇咗反mon果D,如果要有返齊D functions, 760d or 70d 了,前者新D

回覆 4# tskso

760D 其實應該只係有OVF 既M3.....

70D 我有認真諗過, 特別係佢set 18135 kit 做到6900 左右
但粒sensor 好似仲衰過7D2

講講下其實唔計focus, 3xxx 既M3 可能係C 家APSC 最好選擇

其實我最想係一部ff mirrorless + 部抽得既apsc....

回覆  raisin

我就係DXO 果到比7D II 嚇親 (先唔理C 家係DXO 一向差)
最大問題係, 我係豐X , SO Y, 同百Z ...
marcochl 發表於 2-2-2016 17:09

Canon係DxO數據上係輸其他廠幾條街
不過咁樣既比較係完全無參考價值
因為DxO個總分係有Bias (如某ISO既表現, 某ISO既Dynamic Range等, 但其實好片面)
你想知道sensor表現, 可以睇細分

回覆 6# raisin

就係唔同人比, 只係C 家圍內比都唔得...
因為去到M3 既ISO 1600 都好盡, 3200........已經係極限....

就係咁先得人驚...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔通EOS 1200 D 最基本入門機。

70D$5k幾,M3一個$開唔到,双對焦,双軸反芒,好似係7D1個AF

7D2$8k幾,EOS殘幅旗艦;對抗Nikon D500果部

如果要靚聲灑,三星

燥點野,可以的話連機帶鏡實拍圖片AB比較,或搜集連機帶鏡實拍資料... 從對實相所得觀感(這是連機帶鏡的結果)取寫