新手問:想買部1"DC仔玩下

Canon PowerShot G7x VS Nikon 1 J5
兩部邊部CMOS大D, 唔識分。
有冇ching比到意見?邊部影景會清d?
價錢$2800-3500
要輕便,對焦快,有反mon, 仲有冇其它好提議?

你想講Canon G7X?
Nikon J5係可換鏡相機,支kit lens體積較大,光圈又細,變焦幅度又少。

我就建議G7X,我覺得幾抵玩,而且日常用落去好方便(我無用G7X,但用緊一部體積、畫質都相當接近既RX100)

要對焦快就唔好買Canon .

我自己有G7X。用過去旅行2次。
出來質素係咪好唔知,但唔覺對焦慢,上年買3500。今年只係3000。覺得無買錯。

係電弱一D,但真係方便,起碼黑夜影大光圈OK,又可以放衫袋。

你想講Canon G7X?
Nikon J5係可換鏡相機,支kit lens體積較大,光圈又細,變焦幅度又少。

我就建議G7X, ...
leave 發表於 2016-2-10 17:37

多謝ching意見,係G7x呀。
Sony機我都有考慮過,但out左畢直

多謝ching意見,係G7x呀。
Sony機我都有考慮過,但out左畢直
cccho 發表於 2016-2-10 18:16

街買RX100M3 再加回贈 未又差唔多

街買RX100M3 再加回贈 未又差唔多
PC147 發表於 2016-2-10 19:49

Ching,邊度買RX100 III 有咁平呀?係4000樓下就加碼買MarkIII啦。

回覆 7# cccho
我投MkIII一票

x70/GR/G1Xll 果D

Ching,邊度買RX100 III 有咁平呀?係4000樓下就加碼買MarkIII啦。
cccho 發表於 2016-2-10 22:33

一般都係$4300-4700
去SONY 羅返$1000超市現金劵
http://www.sony.com.hk/products/ ... ?modelCode=80816113