依家D二手5D2/D700 $5k左緊

跟相約價錢現役殘幅比有冇優勢?

探討一下

比多少少,買6D/D610/a7好過
唔單止像素,尤其係DR已經完全唔係果回事

回覆 2# ahshing

同意,特別依家大機d iso同對焦都進步左好多,d610/d750依家都幾抵玩,高iso一流

鏡可以玩老鏡, 數碼機就唔好買老機.

舊FF機畫質還是未輸當下APSC吧(D700唔清楚)& 釋放視角,假設機身健康的話,高階寿命是可以的,甚至可跟6D/D610匹敵... D750則性價比特佳

鏡可以玩老鏡, 數碼機就唔好買老機.
calvin83 發表於 2016-2-11 00:13

慳埋慳埋夠支s50-500水,一係就把長鏡忘記

等緊五千 A99。

已有 A7R2/A77M2。

等緊五千 A99。

已有 A7R2/A77M2。
JackyM_HK 發表於 2016-2-11 00:42

肥花有部A850好似$6xxx... 09年款24mp

舊FF機畫質還是未輸當下APSC吧(D700唔清楚)& 釋放視角,假設機身健康的話,高階寿命是可以的,甚至可跟6D ...
manman1998 發表於 11-2-2016 00:16

D700同期APS-C係D90...

D90之後出過D300S, D7000, D7100, D7200, D500 五代高階APS-C機

當你每代大約有0.5 stop improvement, 而APS-C同FF之間有1 stop difference...
其實APS-C畫質理應一早超越咗D700呢部舊FF

視角/景深另計, 唔關sensor事

D700同期APS-C係D90...

D90之後出過D300S, D7000, D7100, D7200, D500 五代高階APS-C機

當你每代大約有 ...
raisin 發表於 2016-2-11 09:41

如果大家相信DXOMark的話:

至於D500會唔會成功係ISO方面超越D700我就唔知啦。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊