呢個相機袋大家覺得點

睇中左Manfrotto MB NX-BP
hk價錢見到6百幾蚊,合哂budget
因為之前冇用過箱機袋,所以唔知設計上好唔好
因為本人會行山影風景相,所以都多數買行山同旅行用
暫時手頭上得C記70D連18-135kit set同Sigma 35mm F1.4 DG HSM
等6D2出有可能會買,所以要預返夠位放FF機
平時行山/去旅行都只係帶機+18-135,所以應該唔係問題
但因為行山就怕易爛同唔知防唔防水
希望大家俾到意見/其他平靚正既選擇

因為 ...
ben24682004 發表於 11-2-2016 18:08

個人意見, 行緊山時要放低背囊拎架生出黎, 真係唔太方便

唔係話唔可行, 不過有更方便的選擇

(斜揹, 腰包, Mindshift等)

如果一定要背囊, 起碼可以側邊拎鏡, 或者用Mindshift (貴)...

如果機身掛頸, 背囊只係用黎將相機運到起點的話, 則問題不大

因為 ...
ben24682004 發表於 2016-2-11 18:08

即係得1機1鏡出街...咁用咩袋都得啦,防水就ok

回復 3 #DMAN

咁都要做足保護措施,搭車/唔用個陣可以收好。就係試過搭車將部機放係大脾又俾個袋遮一遮,一時唔記得,一起身就成部機“砰”一聲跌落地,好肉痛架。

via HKEPC Reader for Android

似一般出下街, 坐定定coffee shop / 公園 / 建築物影下相之類用

回復 DMAN

咁都要做足保護措施,搭車/唔用個陣可以收好。就係試過搭車將部機放係大脾又俾個袋遮一遮,一時 ...
ben24682004 發表於 12-2-2016 09:40

我成日將相機放係一般背包或斜揹袋... (非相機袋)

頂多搵塊毛巾/備用T-Shirt包著佢, 已經夠保護... 單反並唔係咁脆弱的東西

當然都唔可以咁大意啦~

回復 DMAN

咁都要做足保護措施,搭車/唔用個陣可以收好。就係試過搭車將部機放係大脾又俾個袋遮一遮,一時 ...
ben24682004 發表於 2016-2-12 09:40

買個輕便內膽咪得囉,我都係咁帶返工

我買左呢個
http://www.lowepro.com/photo-hatchback-aw
都幾好用, 雖然貴左DD

另外就係我加左個
Capture PRO 夾, 呢個野6D+ 小小白IS 都輕鬆

回覆 7# DMAN

內膽都有諗過,但因為部機好多時會跌入袋既深處,我差唔多次次都要拎哂袋入面D野出黎先拎到部相機
所以想買個相機袋可以上下兩層咁分開,拎都冇咁煩

回覆 8# marcochl

睇落都好吸引,由奇係有擋雨個野,
不過好似就冇預會放腳架,因為腳架我基本上都必帶
多謝師兄既建議,真係好吸引