[教學] 點揀好呢...

就黎去旅行...
想買支變蕉駛下.
3支目標.
睇網上評論.SONY兩支都好似碼碼.
富士係就話係鏡王.但始終都係APS-C.所以都唔知買唔買佢好.
其實我兩部機影出黎.放大左,始終都係A7解析力強D.
但SONY兩支鏡.評論真係唔太好. 攪到我新年前都未決定得到.
有冇C兄可吹下呀..
1. 富士16-55mm F2.8 R LM WR
2. 24-70mm F4 ZA OSS
3. 24-240mm F3.5-6.3 OSS

買16-35

回覆 1# wingkps2

1. 富士16-55mm F2.8 R LM WR <-- 重 + 沒防手震, 如除必要恆定 F2.8, XF18-55好用抵用得多
2. 24-70mm F4 ZA OSS <-- 廢, 口碑比 FE28-70 kit 更差
3. 24-240mm F3.5-6.3 OSS <-- 重到痴線, 裝落 A7R2/M2 後, 全機重量近 1.5KG, 旅行全程攞住佢的話, 我諗其實你用番單反會仲爽

回覆  wingkps2
1. 富士16-55mm F2.8 R LM WR <-- 重 + 沒防手震, 如除必要恆定 F2.8, XF18-55好用抵用得多
2. 24-70mm F4 ZA OSS <-- 廢, 口碑比 FE28-70 kit 更差
3. 24-240mm F3.5-6.3 OSS <-- 重到痴線, 裝落 A7R2/M2 後, 全機重量近 1.5KG, 旅行全程攞住佢的話, 我諗其實你用番單反會仲爽
singlag 發表於 2016-2-11 20:29

pretty useful comments  

for instance, a lens bearing a zeiss logo is not necessarily having zeiss quality

in contrast, specific entry-level kit lens (but I'm not sure about the FE28-70 kit) may deliver surprising result, value for money

就黎去旅行...
想買支變蕉駛下.
3支目標.
睇網上評論.SONY兩支都好似碼碼.
富士係就話係鏡王.但始終都係APS ...
wingkps2 發表於 2016-2-11 19:40

變焦係咪都大支,我只會考慮2.8....平平地ea3+Tamron/Sigma 24-70

回覆  wingkps2

1. 富士16-55mm F2.8 R LM WR
singlag 發表於 2016-2-11 20:29

emount我唯一用過呢支FE28-70....都係超級爛

emount我唯一用過呢支FE28-70....都係超級爛
DMAN 發表於 2016-2-11 21:33

買24-70GM啦.

回覆 7# calvin83

冇錢.....
我有你驚我唔買呀.

俾C兄攪到我冇晒購買意慾..支支都唔掂.....咁我帶支MARCO同55.8去算..

買24-70GM啦.
calvin83 發表於 2016-2-11 21:39

我用28-70G夠晒,GM留返比米皇