請教關於 B&H 購買相機一事

小弟係B&H 網站睇中了一部相機(無反,幫親戚買),因為真係第一次上網買,完全唔熟....有D事想請教在B&H買開野有經驗的CHING:

1)Shipping 我見佢分兩個:一個係UPS Worldwide Saver($78 USD)   /一個係FedEx International Priority($54USD),通常係咪一定UPS最穩陣安全?大家會Prefer邊個?

2)始終都係網上買,無得check貨,始終擔心運送過程..撞擊受損(<<其實使唔使擔心?!)。Checkout時有無需要注意的地方?同埋邊間快遞比較穩陣安全?

3)仲有無其他特別注意的地方?(我之前聽聞話第一次買係咪話要scan信用卡正背面比佢,係真?)

謝謝!

不如睇下香港有冇水貨好過啦,如果部機番到黎有咩事,你退貨會好麻煩,電池唔寄得已經好麻煩

不如睇下香港有冇水貨好過啦,如果部機番到黎有咩事,你退貨會好麻煩,電池唔寄得已經好麻煩 ...
smallcar88 發表於 2016-2-15 12:00

無曬lu,因為比較舊的model,即使問了好多細舖都無來訂

但如果真係網購。內送的電池應該點處理?抽起?

無曬lu,因為比較舊的model,即使問了好多細舖都無來訂

但如果真係網購。內送的電池應該點處理?抽起? ...
ayacalip 發表於 15-2-2016 14:41

Shipping:
基本上如果佢有option俾你international shipping, 即係ship得... 有疑問最好直接問B&H
http://www.bhphotovideo.com/find ... jsp#shippingOptions
另外UPS/Fedex都唔會好似順豐咁那西, 同埋件貨本身packing係遇咗shipping過程有D粗暴, 仲有通常賣家自己會有packing去保護件貨... B&H呢D優質商戶應該識做

Payment:
Scan信用卡背面... 無理由咁唔secure喎 <- 有人咁講, 而家唔知仲係咪咁
用Paypal應該唔駛咁做~
http://www.bhphotovideo.com/find/HelpCenter/Payments.jsp

響B&H買過幾次野(相機/鏡頭/相機帶)
每次都係揀最平個隻shipping
so far都平安無事
只係運送時間比較長
由落order到收貨往往要大約一個月
買機係連電池,唔會抽起
信用咭找數亦唔需要scan信用卡正背面

響B&H買過幾次野(相機/鏡頭/相機帶)
每次都係揀最平個隻shipping
so far都平安無事
只係運送時間比較長
由 ...
shinecll 發表於 2016-2-16 08:41

明白,即係第一次買都唔使scan 信用卡?

如果係,咁我唔用Paypal了

另外要ship 一個月咁耐?

我以為好快添,我睇rasin兄條link:
http://www.bhphotovideo.com/find ... jsp#shippingOptions
In Stock items in orders over $49.00 will receive free expedited shipping in the contiguous (lower- 48) United States. These items should arrive in 1-3 business days, depending on your location. Look for the following under these items: Free Expedited Shipping or Free Expedited Shipping on Orders over $49

free expedited shipping 意思係特快,係咪意思只限美國本土?

...
ayacalip 發表於 16-2-2016 11:47

1-3日係講 "free expedited shipping in the contiguous (lower- 48) United States. " 嘛
即係美國近D果48個洲...

好似無提到international shipping要幾耐

...
ayacalip 發表於 2016-2-16 11:47

Fedex 跟E個
http://www.fedex.com/ai/services/intlpriority.html

...
ayacalip 發表於 2016-2-16 11:47
我從來冇scan過信用咭俾B&H
Shipping我揀最平果隻通常落order時話預計10幾日運到
但佢果10幾日係講緊件貨到左DHL/FEDEX手上起計
冇包B&H去DHL/FEDEX果段
果度隨時10日8日
如是者加埋要一個月左右