升級 EF 50mm stm f1.8

已有EF 50 mm f1.8 II, 近日影仔仔(開始識行)全開光圈下難中焦及較鬆(日光下午5:00左右影及快門1/250以下),一直都知全開 不是最佳質數, 聽聞新版 全開光圈下有改善,值唔值1k upgrade 購入 ?定攻另一級數定焦,原厰或另兩間副廠

新版好處,成像質素提升、輕巧、stm 摩打速度提升及靜,平,入佢唔知算唔算升級呢?

已有EF 50 mm f1.8 II, 近日影仔仔(開始識行)全開光圈下難中焦及較鬆(日光下午5:00左右影及快門1/250以下) ...
tskso 發表於 15-3-2016 12:34

改善應該唔會明顯到值得師兄花1K去入手

會唔會係走焦問題?

bokeh波波圓左, sharp左, 快左又冇左電鑽聲
1k入, 支50 mm f1.8 II我見人賣$400, 都係比多$600

一係做白老鼠試下支50 art

改善應該唔會明顯到值得師兄花1K去入手

會唔會係走焦問題?
raisin 發表於 2016-3-15 12:45

應該唔係, 可能唔夠快者

1k入, 支50 mm f1.8 II我見人賣$400, 都係比多$600

一係做白老 ...
cl7rken 發表於 2016-3-15 12:55

好少賣鏡,所以 如果買 會keep住兩支,或者送俾人,我估賣唔到400

一係做白老 ...
cl7rken 發表於 2016-3-15 12:55

呢支梗好啦!一直想入支大光圈,但目前可能太重

回覆 6# tskso

太重小事啦, 影event一般都要帶齊野啦, 多一支唔重好多
1.4 wor, 可能唔使用燈wor, 點睇先

呢支我剛入手,拿我家的貓黎試,唔知係唔係唔習慣
光圈全開時中間會中焦但周圍會開始化咁
但光圈收返一/半級去到F2.0或者2.2就無問題,影出黎的效果就靚好多

回覆  tskso

太重小事啦, 影event一般都要帶齊野啦, 多一支唔重好多
1.4 wor, 可能唔使用燈wor, 點睇先:d ...
cl7rken 發表於 2016-3-15 13:31

家用啫,出job 就唔同

呢支我剛入手,拿我家的貓黎試,唔知係唔係唔習慣
光圈全開時中間會中焦但周圍會開始化咁
但光圈收返一/半級 ...
sunhikari 發表於 2016-3-15 14:02

大光圈,淺景深,全開光圈下對焦對主體最近自己嘅一點,周圍自然開始淺,光圈愈大,清晰範圍愈小,收收光圈,令中焦後清晰嘅範圍加大,張相有時會看起舒服些,其實係睇自己需要、想點