新手求教。。。。

嘗試上網睇過資料,當然睇完都係半桶水啦,不過呢個網都好似幾好。。
http://www.fotobeginner.com/1470 ... tips-for-beginners/

我主力想買嚟同屋企人影相,當然技術要時間,但唔買都唔會想鑽研。
想各位比D意見。

for 主力影人,少少風景
-MILC / DSLR 有無話邊隻好?
-更重要係想大家比D意見我揀邊隻,等我容易D有target去對比下。。。  (budget ~HKD $4-6000)

謝謝

for 主力影人,少少影相<= 影人即係影相

-MILC / DSLR 有無話邊隻好?
睇下你影咩人/野,同點影

budget ~HKD $4-6000
當你一機兩鏡,仲加支閃燈?

for 主力影人,少少影相
calvin83 發表於 2016-3-15 16:06

打錯,係 主力影人,少少風景

打錯,係 主力影人,少少風景
wfcda 發表於 2016-3-15 16:08

其實八九成人都係主力人或風景,問題係影人同影景都有好種,你要有D例子俾大家睇下.

e.g
影人 => 家庭生活, EVENT, 人像(淺景深)...
影景=>大自然山/水, 街景, 建築...

e.g
影人 => 家庭生活, EVENT, 人像...
影景=>大自然山/水, 街景, 建築...
calvin83 發表於 2016-3-15 16:19

哦唔好意思,小弟太白痴。其實只係想家庭活動影下相咁。
應該唔係人像,好似E 個網個D咁

http://www.fotobeginner.com/9995 ... %E6%8C%87%E5%8D%97/

影ED一般牌子入門機都得,加支定焦就得。係睇下你喜歡MILC定DSLR。要輕便就MILC,由機加鏡最細Panasonic/Olympus(好似上兩張圖咁要用景深就唔推薦), 大少少就Canon/Sony/Fuji. DSLR就Canon/Nikon入門機.

MILC 我覺得 Canon EOS M3 連 EF-M 18-55mm + 22mm, 之後可加EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, 其他等各位補充.

呢期70d 細kit 6千樓下,不妨考慮下

即係主要影跑來跑去的細路. 要追焦快, 高ISO室內唔多使閃.
我係SONY派, 呢個價位最高C/P值係水貨A6000 KIT. 又唔使好似擔泥咁. (錢的問題, 唔會叫買A6300)
又或者好似我咁, $2680 水貨A5000 Kit, 再買二手Zeiss 32mm 1.8, 剛好六千銀. 永遠用中間對焦.