[教學] 有師兄有响 Ricoh GR set 接近 Velvia 效果嘛?

想請教,如果我想有接近 Velvia 嘅效果,我响 Ricoh GR 可以點樣設定?

做乜唔自己去試??

No idea on camera setting but there is profile in post processing.
http://albertdebruijn.com/home/free-lightroom-presets/film-types

做乜唔自己去試??
wingkps2 發表於 2016-3-18 14:32

唔識嘛,我只係一個低階用家,只係去旅行先影吓相咋,我自問未有咁嘅功力 。之前用過富士,一直都好喜歡佢個 Velvia 色,我响 GR 度試過調,但都唔係咁似樣,所以先咁問囉。

No idea on camera setting but there is profile in post processing.
calvin83 發表於 2016-3-18 14:42

呢個我睇過喇,好似唔關事嘅!?

呢個我睇過喇,好似唔關事嘅!?
TimCook 發表於 2016-3-18 14:49

哦, 咁你買部Fuji X70就得啦.

calvin83 發表於 2016-3-18 14:56

其他富士X series相機都得,唔一定X70

calvin83 發表於 2016-3-18 14:56

呢個都係我之前嘅二選一嘅一部,但玩過一陣,雖然佢好靚,但揸上手就係冇 GR 咁 fit,要做倒想影就影,佢的確唔及 GR。

必思 發表於 2016-3-18 15:21

我都有 X10,但就係唔可以單手影。

必思 發表於 2016-3-18 15:21

其他機就唔係果回事.