買相機想請教大家

是咁的, 我想買部輕便相機帶去WORKING HOLIDAY用.
但我呢D行外人就咁走落D大型電器店實比人水,買埋D唔岩洗既野返黎.所以自己爬過好多文.

BUDGET大約4000, 以輕便為主. 主影人/景/人+景. 平時唔執相.

本身睇中SONY RX100 M3,但爬文中發現SONY RX100 M3, 影人像D色我不能接受. 另一選擇 CANON G 7X. 但個個都話成像比唔上RX 100 3. 其實係咪真係咁差?

我見都幾多人推CANON M3, 其實M3 配佢本身枝 18-55MM 影出黎既相係咪都好過CANON G7X? M10又如何?因為M10 USB充電好方便.

好似好多問題,但因為買去個邊用成年,怕到時"唔岩用/唔夠用", 但到時又無得買過部,所以比較謹重D, 求意見.

PS.落過某大型電器店問意見,只推SONY,可能利益衝突既關係.但SONY影人像既相我真係麻麻. 所以上黎問大家意見

是咁的, 我想買部輕便相機帶去WORKING HOLIDAY用.
但我呢D行外人就咁走落D大型電器店實比人水,買埋D唔岩洗 ...
wahaha12341234 發表於 21-3-2016 16:41

直出影人... Canon同Fujifilm好評不少, 樓主可以留意下
(不過Fujifilm邊部機啱樓主需要呢? 接受到定焦咪X70/X100, 再唔係就XT10換鏡機)

成像乜乜乜, 你唔聞相其實無乜所謂

影人像D色我不能接受 << why?

又係個d 野,真係有時聽到好悶。
我意思又係講sony 面色唔得,
最衰我d 相只係影老虎,唔係真係想俾我用c 記同sony 影既相俾人睇下點唔得 .

以我所知Canon EOS M10無得USB充電

影人像D色我不能接受
wfcda 發表於 2016-3-21 17:03

太寫實!! D班!! D毛孔!! D黑頭!! D面油!! DXX!!
影囝囝, 囡囡, 妹妹, 女女 就得. 好考驗光原處理. 升級左做笑女果D我已唔敢影.  說我技不如人就打發佢地...

有時間羅張sd card去TST 同 cwb showroom行一轉lor
TST都有sony不過唔知佢地依家比唔比用私家sd card

咁樣至少知道自己鐘意邊部機d色

回覆 2# raisin

等我搵日去試下FUJI D機,THX

回覆 3# wfcda

我係睇左呢條LINK 其中一PART★ G1X M2 vs. RX100 M3 「望遠端+最大光圈」的全身人像散景表現

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=15512

我唔係咩專業人士,但一睇SONY RX100 影出黎個MODEL面無血色,彊C咁,所以"SONY影人像D色我不能接受囉"

有時間羅張sd card去TST 同 cwb showroom行一轉lor
TST都有sony不過唔知佢地依家比唔比用私家sd card

咁樣 ...
cl7rken 發表於 2016-3-21 17:21

如果有得入落SD卡係自己既MON睇我都想, 始終部相機個MON既色未必同你影既一樣.

其實4樓,6樓師兄係咪想講SONY人像D色並不差,係自然 ?