部Olympus EM5有問題

最近呢次去旅行,在戶外陽光普照之下影,見快門係1/4000,但影出嚟張相係全黑。
最初以為張卡壞咗,後來發覺同時再拍第二張又會拍到,但普遍啲相都係暗咗。
最後用P mode頂住先,叫做仲拍到完成個行程。

請問有無版友試過類似情形?因部機保養已過,如拎去整會否好貴?

最近呢次去旅行,在戶外陽光普照之下影,見快門係1/4000,但影出嚟張相係全黑。
最初以為張卡壞咗,後來發 ...
stm2007 發表於 2016-3-28 09:49

部機似冇問題, 因為你話P-mode頂到. 部機個軟件唔太差. 設定得比人為理想.
唔用自動模式影出來暗不外乎當時測光設定有問題.
打完第一張覺得暗之後未有試 center-weight metering(通常影物件) 或 spot metering (通常影人像).
嫌煩, 再唔係最快係畀EV+1, EV+1.5 打多張再睇. 部機唔差同埋有LCD review, 打到滿意為止囉.

我A mode同一位置手都無郁過,連影兩張一張全黑一張影到野,唔似係setting問題,而且部機我一向用開都未試過會咁。你講metering其實LCD即時睇到個光暗改變,但我係見到LCD正常但影出來全黑。

我A mode同一位置手都無郁過,連影兩張一張全黑一張影到野,唔似係setting問題,而且部機我一向用開都未試 ...
stm2007 發表於 2016-3-28 11:24

明白,但全黑同暗係兩回事, 咁情況似係firmware有問題,試搵update,可能有提bug fix.
否則,又要使錢買新嘢。

我只係lcd睇,話全黑其實應該都有些少,我覺得係快門錯誤地太快,所以黑到無野咁。
連影第二張雖然影到,但都係偏暗好多。

Thx anyway..

明白,但全黑同暗係兩回事, 咁情況似係firmware有問題,試搵update,可能有提bug fix.
否則,又要使錢買 ...
ryousukeng 發表於 2016-3-28 11:33

我只係lcd睇,話全黑其實應該都有些少,我覺得係快門錯誤地太快,所以黑到無野咁。
連影第二張雖然影到,但 ...
stm2007 發表於 2016-3-28 11:43

1/4000,應該差不多快到盡

連影第二張雖然影到,但 ...
stm2007 發表於 2016-3-28 11:43

呢度好多人嘈呢樣嘢.
"AliceJapan" 果條thread應該係你個case.
https://www.flickr.com/groups/om ... /72157630018014187/
似乎係某一個批次機件問題, 過左保就冇辦法了. update firmware 都冇得救.
http://photo.stackexchange.com/q ... r-with-my-om-d-em-5

買二手EM5 咁就要好小心, 或者唔使考慮了. 估唔少呢D機流入二手佬中.

EM5其實好多小問題: EVF rubber易跌出來, LCD bezel crack, 同某D panasonic鏡唔夾, 某D速度shutter shock...

EM5其實好多小問題: EVF rubber易跌出來, LCD bezel crack, 同某D panasonic鏡唔夾, 某D速度shutter shock. ...
calvin83 發表於 2016-3-28 18:28

......講到好似搵錯老婆的感覺.  

......講到好似搵錯老婆的感覺.
ryousukeng 發表於 2016-3-28 18:32

This is true.