[開箱] 買咗新攝影用器材專門用嚟校正個Mon去執相

買咗個Spyder 5專門用嚟校正個Mon去執相(對我而言係專門比攝影用,所以我當佢係攝影器材),因為我唔會用原廠軟件而淨係比DisplayCAL用嘅關系,我只係買最平嗰隻Express版,1000都唔洗。

一開箱入面包裝好簡單,除咗個吸塑,一包Silica Gel、一張紙同一張膠片之外,連CD都無。而今版個負重係個蓋,用完可以裝翻上去嚟保護入面啲濾鏡。

由於我之前已經裝好Argyll CMS個Driver比Spyder 4,個Spyder 5一插咩Driver都唔洗裝DisplayCAL就已經認到。而比較有趣嘅發現係DisplayCAL竟然用到Spyder 5個Light Sensor,可以測到環境光,亦即係三個版本嘅Spyder 5硬件上都係一樣。

之後即刻用Spyder 5將個Mon Cal做sRGB,Cal完之後個Mon嘅色域同校正曲線

測量啲色塊嘅時候,Spyder 5快過Spyder 4少少,外國有網站做過測試,準確度輕微好過Spyder 4,尤其係測量暗色塊會準啲。

另外就係DisplayCAL(前稱displaycalGUI) 3.1.3開始加咗我個繁體中文翻譯落去,希望師兄們可以對我個翻譯比啲意見。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2281507
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買咗個Spyder 5專門用嚟校正個Mon去執相(對我而言係專門比攝影用,所以我當佢係攝影器材),因為我唔會用原 ...
harryytm 發表於 2016-4-12 02:58

想問下係咪貴mon先值得買黎cal? 同埋平mon會cal極都唔好?

via HKEPC Reader for Android

想問下係咪貴mon先值得買黎cal? 同埋平mon會cal極都唔好?

via HKEPC Reader for Android ...
kenkwong 發表於 2016-4-12 08:39

對色彩有要求自然要買啦,無分平定貴mon
當然幾佰蚊買隻mon,你會覺得呢舊野好貴

一個MON係咪CAL一次就夠?
咁E舊野咪可以租/借?

一個MON係咪CAL一次就夠?
咁E舊野咪可以租/借?
京 發表於 2016-4-12 09:46

如果你可以確定你既mon係唔會老化同埋所在環境光線常保一樣,你的假設是對的

ED野我睇下就滿足了.

ED野我睇下就滿足了.
wingkps2 發表於 2016-4-12 10:00

搵食就唔同,要來俾個客覺得你係PROFESSIONAL,錢都收多D

是否代購水? 行好似過左$1000

回覆 3# 必思

我用緊華記隻3D mon, 可能有3D功能, 總覺得隻mon D色平時都怪怪地.....

回覆 7# 必思

咁要入多D架生...樣樣買D.