請幫忙介紹一個簡單易用嘅網路相簿比長者用

最近認識一位70多歲朋友,像這裡啲師兄一樣喺攝影高手。以前用菲林機,之後用 Nikon 800E 到現在! 有好幾萬張相希望可以放上網給朋友們分享!
這位朋友有一部 Notebook,但 spec 同 OS 現在不詳。 小弟我冇用過網路相簿,現在研究緊 Picasa, 用落好似幾方便,有 drag & drop, 對使用電腦技能唔高嘅朋友幾方便!

現有些問題想請教師兄們:

1) 有沒有比 Picasa 更易用嘅網路相簿,最好 data 費用平但速度又唔會慢?

2) 上傳 size 有冇限制? 網站會否自動 scale down to fit?如果冇我就要教朋友先 resize 啲相片

3) 要 fully support 香港中文繁體

我唔喺攝影或電腦高手,所以 pro n con 未必盡如人意, 還請師兄們幫個忙! 謝謝!

剛剛睇到 Picasa 五月一號正式關門! 喺真唔喺?

用Google Photo

photos.google.com

flickr

Flickr嗎?
1. 易唔易用, 師兄自己試下, 我覺得OK易, upload都係drag and drop
2. 有1TB storage, 唔會自動scale down... 就算俾錢都係1TB, 好似無得加
3. 所有description, tag, comment等等打中文無問題

Flickr嗎?
1. 易唔易用, 師兄自己試下, 我覺得OK易, upload都係drag and drop
2. 有1TB storage, 唔會自動s ...
raisin 發表於 2016-4-13 12:08

好的! 我研究下 Flickr 先!

Flickr嗎?
2. 有1TB storage, 唔會自動s ...
raisin 發表於 2016-4-13 12:08

flickr 好擔心會執
http://photoblog.hk/wordpress/14 ... D%E6%98%8E%E6%9C%97

mo9394 發表於 2016-4-13 12:55

Picasa會close, Google相薄都可以close.

mo9394 發表於 2016-4-13 12:55

flickr 依家日日開機要我俾錢上pro 版,唔係無左自動upload功能。好彩我有nas同幾個獨立backup。

via HKEPC Reader for Android

咁用 google drive
唔洗$ 都有 15GB
100GB 先收你 1.99元/月

https://www.google.com/drive/