有無一樣嘢叫做電子衰退/鏡頭衰退?

朋友話,佢部iPhone 6,初買果時影相好sharp,夜景都唔錯,但用咗幾個月後,影夜景就勁多noise,佢話呢個情況叫電子衰退/鏡頭衰退,電話同相機都會有。我好奇上網搵,但見唔到有呢樣嘢,其實係真唔係?

你朋友有沒拿去Apple整?

我答到你, 係有既

我部D700 走哂色, 勁多NOISE, 同5年前比,  爭好遠~

鏡頭唔乾淨吧

鏡頭唔乾淨吧
leave 發表於 2016-4-29 23:27

CMOS 老化~

我答到你, 係有既

我部D700 走哂色, 勁多NOISE, 同5年前比,  爭好遠~
yick 發表於 2016-4-29 23:18

I agree with you.
My canon 40d many noise after 5yrs time.

幾個月 同 五年比?

你個人10前同10後都唔同啦,何況係機器
呢個問題真係多......................

CMOS上面其實有一塊叫Bayer Filter嘅三原色濾鏡,如果呢塊濾鏡老化而變色,就會令影出嚟嘅相走曬色,不過大廠通常唔會用啲咁易變色嘅物料去造呢塊Filter。

你個人10前同10後都唔同啦,何況係機器
呢個問題真係多......................
dirtyman1984 發表於 2016-4-30 02:01 AM

咁師兄你身體係咪差個幾個月前?我係話幾個月
如果我朋友部部電話係ip4,咁我呢個問題係梗係多......
仲有我個問題係有無鏡頭衰退呢回事,而家知係有,但係咪幾個月就會衰退?
如果唔會咁快就衰退,即係佢部電話有鏡頭問題,而唔係因為鏡頭衰退