[教學] Canon EF-S 24mm f/2.8 STM 加遮光罩後鏡頭蓋仲可以蓋上嗎?

請問 Canon EF-S 24mm f/2.8 STM 呢支餅鏡,加上示裝螺絲位遮光罩後,原裝鏡頭蓋仲可唔可以蓋上呢?

原因呢支餅鏡太薄,本身都冇位俾佢加普通外擰式遮光罩,只能用 53mm 螺絲型,即係同濾鏡一樣繫上。以我所知原裝遮光罩,都係好似濾鏡咁螺絲式扭上! 但聽聞就係因為咁,鏡頭蓋就唔可以隨時蓋上,要除左個遮光罩先可蓋上鏡頭蓋,請問係咪呀?

有乜辦法解決? thx~

按壓位在鏡蓋中央的蓋,遮光罩應該冇影響

EF 40mm f/2.8 STM同EF-S 24mm f/2.8 STM遮光罩對鏡頭保護程度有限,尤其係對焦摩打,用完記得收回鏡筒,如果唔係就會好似我咁壞對焦摩打。

其實師兄你俾呢個連結文章我做乜? 睇勻內容都冇提及過遮光罩喎!!!???

calvin83 發表於 2016-5-2 19:00

其實師兄你俾呢個連結文章我做乜? 睇勻內容都冇提及過遮光罩喎!!!???
smartlam 發表於 2016-5-3 01:34

意思係比你睇裝咗遮光罩都裝得上個蓋。

但連結個帖內完全冇一幅有遮光罩出現,我真係唔明囉!? 你究竟有冇睇清潔個連結先????

意思係比你睇裝咗遮光罩都裝得上個蓋。
harryytm 發表於 2016-5-3 01:40

但連結個帖內完全冇一幅有遮光罩出現,我真係唔明囉!? 你究竟有冇睇清潔個連結先????

...
smartlam 發表於 2016-5-3 15:35

你睇真啲!我見到每張相支鏡都裝咗遮光罩。

CanonE F-S 24mm f/2.8 STM原裝遮光罩係咁樣

CanonE F-S 24mm f/2.8 STM原裝遮光罩係咁樣
...
harryytm 發表於 2016-5-3 15:52

E隻豉油碟做hood真係沒咩說服力。

啊...Sorry...終於睇到,乜原裝個遮光罩咁細????

...
harryytm 發表於 2016-5-3 15:52