新手想買單鏡

你好咁多C兄
小弟想買部單鏡相機影相,主要想影風景
請問D5500 18-140mm VR kit 這部機會唔會岩初學者??
OR 買BODY 再加鏡??
OR CANXN機選擇??

小弟有既budget不多大約6千至7千 所以應該會平玩先

希望有C兄指點指點

D5500配18-140都OK,算係一鏡走天涯。

可以另外考慮D5300配18-55: $3950
D5300同D5500差唔多,D5300少左touchscreen,但多左GPS。18-55勝在夠平,可以俾你用低成本知道想向邊個方向發展(例如大光圈、超廣角、遠攝等等),留翻D錢可以另外再買鏡。

Canon有支超廣角鏡EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM真係幾正,$2200左右,Nikon暫無對應鏡頭。如果你鍾意影好廣闊既風景,可以考慮入Canon。

影風景用Nikon機會好過Canon, 不過你可能加少少budget 買多支 Tokina AT-X 12-28mm F4 PRO DX 或者 Tokina AT-X 11-20mm F2.8 PRO DX 來影景.

影風景用Nikon機會好過Canon, 不過你可能加少少budget 買多支 Tokina AT-X 12-28mm F4 PRO DX 或者 Tokina  ...
calvin83 發表於 2016-5-8 21:16

如果可以結合Nikon/Sony既Sensor同Canon 11-18就好了。師兄你提到果兩支鏡,以及Sigma 10-20 f/3.5,全新行貨價都差唔多$3500,性價比及唔上Canon 11-18。

宜家最便宜(而又適用於Nikon D3xxx/D5xxx)既超廣角方案應該係買二手Sigma 10-20 f/4-5.6,大概可以係$1500以下買到。不過我自己用緊呢支鏡,覺得銳利度一般。

我覺得買我個部好D

如果可以結合Nikon/Sony既Sensor同Canon 11-18就好了。師兄你提到果兩支鏡,以及Sigma 10-20 f/3.5,全新 ...
leave 發表於 2016-5-8 21:26

Canon果支光圈太細, 有D題材比較麻煩, 好處係可以手持夜景.

24MP機唔建議用平廣角, 浪費左個sensor解析力.

我覺得買我個部好D
wingkps2 發表於 2016-5-8 21:27

你部成兩皮, 點同呢.

回覆 7# calvin83

咁富仔喇..正啊.

回覆  calvin83

咁富仔喇..正啊.
wingkps2 發表於 2016-5-8 21:38

富仔未有平24MP機.

回覆 9# calvin83

我係唔記得左我部T10係千六萬.
好耐冇用.