買新鏡頭要點樣檢查?

如題,買新鏡頭要點樣檢查? 上網話對住白光/白紙,收光圈影一張檢查塵點。呢個方法買鏡係未都適用?

我買新鏡其實都冇咩點睇..我都係就咁裝一下.
CMOS有塵緊要過支鏡

如題,買新鏡頭要點樣檢查? 上網話對住白光/白紙,收光圈影一張檢查塵點。呢個方法買鏡係未都適用? ...
kimyiu1029 發表於 2016-5-30 11:41

上網話對住白光/白紙,收光圈影一張檢查塵點。<-E個係check相機sensor有沒塵.

枝鏡有塵其實點影到??

枝鏡有塵其實點影到??
必思 發表於 2016-5-30 12:08

我以前有支鏡有隻蟲走左入去都影唔到.

如題,買新鏡頭要點樣檢查? 上網話對住白光/白紙,收光圈影一張檢查塵點。呢個方法買鏡係未都適用? ...
kimyiu1029 發表於 2016-5-30 11:41

我買鏡都試得好求其。
如果係自動鏡,會上機影兩張試下有冇走焦,收光圈睇下有冇問題。 手動鏡基本上只睇光圈葉有冇問題就算。

via HKEPC Reader for Android

塵世間豈可無塵

塵世間豈可無塵
aichun 發表於 2016-5-30 15:57

我都明白無可能絕對無塵,所以想知其實有D咩要check

我都明白無可能絕對無塵,所以想知其實有D咩要check
kimyiu1029 發表於 30-5-2016 16:05

新鏡有塵係好正常的, 除非勁多 (真係驚既, 就帶枝電筒去照下......)

其他就學樓上講, 約略試下有無嚴重走焦, 收唔收到光圈, 變焦環有無問題...

外觀冇大問題,
扭下變焦同對焦環有冇問題,
影幾張相(包括最遠,最近)睇下有冇問題咪收貨